Portugal nytt skatteparadis

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

Total skattefrihet på svenskarnas tjänstepension

Allt fler svenskar flyttar nu till Portugal.
Foto: Colourbox
Allt fler svenskar flyttar nu till Portugal.

Portugal är nya skatteparadiset.

För svenska pensionärer.

Du kan tjäna hundratusentals kronor – varje år.

En kittlande tanke för många är att flytta till ett varmare land när man uppnått pensionsåldern. För många som tar klivet innebär flytten inte bara värme utan också klirr i kassan.

Frankrike, Spanien och Thailand har lockat flest svenskar under de senare åren. Men just nu växer intresset snabbast för Portugal, skriver Dagens Industri.

Ökat intresse

– Det absolut hetaste landet som man väljer av skatteskäl är Portugal, här ser vi en ökning med närmare 50 procent i fjol och nästan 200 procent på två år. Tidigare var det ingen som var intresserad av Portugal, säger Johan Thim, skatteexpert på Ålandsbanken, till DI.

Portugal är nu svenska pensionärers skatteparadis.

För pensionärer som bosätter sig i Portugal och beviljas skattestatus NHR, Non habitual resident, gäller nämligen noll procents skatt på tjänstepension på grund av arbete inom privat sektor, till exempel ITP.

"Kapitalstarka 40-talister"

Skattefria pensioner gäller i upp till tio år.

– Kapitalstarka 40-talister är en stadigt växande grupp som väljer att emigrera till länder med fler soltimmar och bättre skatteklimat, säger Johan Thim till DI.

Företaget Taxzero har tagit fram ett räkneexempel som visar att en flytt till Portugal kan ge ett rejält förbättrat ekonomiskt klimat.

Det pensionärspar som företaget kallar Ove och Eva-Britt tjänar varje år cirka 223 000 kronor per år i skatt.

På tio år blir det 2,23 miljoner svenska kronor.

Publicerad: