De struntar i fällningarna

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Scanpix

I sex av tio fall struntar Ryanair i att kompensera kunder som har vunnit mot flygbolaget i Allmänna reklamationsnämnden.

Till skillnad från SAS som följer samtliga rekommendationer.

– Det är idiotiskt av SAS att följa ARN:s rekommendationer, säger Stephen McNamara på Ryanair.

SVT:s Rapport har granskat konsumenttvister där Ryanair har varit inblandade mellan 2005 och 2010. Det rör sig bland annat om försenade och inställda flyg, extrautgifter och förlorat bagage.

"Konstig konsumentgrupp"

I 84 fall har Allmänna reklamationsnämnden, ARN, gett kunden helt eller delvis rätt mot lågprisbolaget. Men i 49 av de fallen har Ryanair struntat i ARN:s rekommendationer att kompensera konsumenten. Att jämföra med SAS som har följt samtliga rekommendationer från den svenska myndigheten.

– Vi är inte intresserade av vad någon konstig svensk konsumentgrupp tycker, säger kommunikationschefen på Ryanair Stephen McNamara till SVT:s Rapport.

Rapport: Är det inte illojal konkurrens när Ryanair i så många fall struntar i att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut samtidigt som exempelvis SAS följer samtliga rekommendationer från ARN?

– Det får stå för dem, det är idiotiskt av SAS att följa ARN:s rekommendationer, säger Stephen McNamara.

Svarta listan

Rapports granskning bygger på en genomgång av konsumenttidningen Råd & Röns svarta lista. Där hamnar de företag som inom ett halvår till ett år inte har följt ARN:s beslut.

– Det här är oerhört allvarligt, det är ett svek mot konsumenterna och det är en skandal för flygbolaget och flygbranschen i stort, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter som publicerar Råd & Rön till Rapport.

Till skillnad från i Norge finns det inget juridiskt tvång i Sverige att följa ARN:s beslut.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN