Glid iväg från trånga gator

Publicerad:
Uppdaterad:

Se Prag från Vltava-floden så slipper du turistströmmarna

1 av 4
Skymningsljuset ger ett romantiskt skimmer över Prag. Från vattnet får man en annorlunda vy av Karlsbron och borgen.

Prag

Allas vägar tycks gå till Prag. Mängder av turister lockas av sevärdheterna i den tjeckiska huvudstaden.

Men det går att komma undan folkströmmarna. Floden Vltava ger dig andrum.

Vi träffas på gamla torget med klisterlappar på bröstet för att bli igenkända, ett tiotal turister som bokat en båtutflykt på floden. Guiden Zdena är en äldre kvinna som pratar fort och växlar mellan engelska, tyska och italienska, ett par ord på svenska kan hon också.

Hon leder vägen längs den flådiga gatan med sina ståtliga art nouveau-hus och det som tidigare var det judiska gettot. Vid Karl IV-universitetet svänger vi höger för att ta oss till kajen där flodbåten ligger.

Nationalsprit

Båten ligger mellan broarna Cechuv och Stefánikuv. Zdena hälsar alla välkomna igen och så bär det iväg på vattnet. Det bjuds på ett glas av den tjeckiska nationalspriten becherovka som doftar jul och smakar pepparkaka. I högtalarna spelas musik av den tjeckiska 1800-talskompositören Smetana.

Vi passerar konserthuset Rudolfinum och Jan Palach-torget, som döpts efter den student som 1969 brände sig själv till döds på Vaclavplatsen i protest mot den sovjetiska invasionen.

Prag är urtypen av en turiststad. Här finns historien med välbevarade byggnader, kulturen med alla typer av musik och teatrar, författarnamn som Kafka och Havel, som sedemera blev president.

Här finns en gammal stad med gågator och uteserveringar, ett utkiksberg, gatumusikanter och en bro med målare som tecknar karikatyrer. Men det är något som saknas. Storstadskänslan infinner sig inte i denna arketypiska turistmetropol. Det är lite som att gå omkring i en kuliss.

Glider under 1300-talsbro

Vi åker under Karlsbron, också den från Karl IV:s tid på 1300-talet. Det är skönt att slippa turistströmmarna som väller över en av Prags främsta sevärdheter. Underifrån får man en annan känsla, det är mer fridfullt, man slipper trängas och kan i stället till fullo njuta av utsikten.

Här nere är det andra strömmar som gäller. Vi snurrar runt ett varv i väntan på att komma in i slussen som ska leda oss vidare upp längs Vltava (Moldau på tyska). Återigen tornar Pragborgen upp sig bakom Karlsbron.

Avstånden är korta i Prag. Det mesta är koncentrerat till de välbevarade centrala delarna. En stadig ström av midjeväskturister väller fram i Gamla stan och på Vaclavplatsen, över Karlsbron till Lillsidan och Pragborgen. Men det räcker ofta med att smita in på en parallellgata för att undvika trängseln.

Mini-Eiffeltorn

Vi har passerat slussen, Nationalteatern med sitt gyllene tak och Petrínkullen, vars Eiffeltorn i miniatyr uppfördes till världsutställningen 1891. På vänster sida, eller babord som man säger till sjöss, ligger det ”dansande” huset Fred & Ginger – en modern vriden byggnad av Frank Gehry och Vladimir Miluniç som byggts där ett amerikanskt flyg 1945 släppte bomber i tron att Prag var Dresden.

Vid Vysehradkullen vänder båten. På tillbakavägen blir det ytterligare fototillfällen. De som suttit inne vid ena sidans fönster under båtresan får nu se den andra sidan av floden med dess sevärdheter. Bäst gör sig dock utflykten från taket.

Under en långhelg har man att göra så det räcker i Prag. Eller så tar man det lugnt, lutar sig tillbaka på soldäck och insuper den historiska atmosfären och njuter av att slippa trängseln på land.

Guide/ Prag

Niklas Smith (resa@aftonbladet.se)

Publicerad: