Backar med stjärnglans

RESA

Aspen i Colorado - kändisarnas Mecka under vintern

Det brukar kallas skidorternas Beverly Hills eller bergens Malibu.

En sak är säker: Aspen i Colorado, USA, är kändisarnas vinter-mecka.

Foto: Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones åker gärna skidor i Aspen, och sonen Dylan hänger med.

Eller, som brittiska Mail on Sunday, uttrycker det:

– Hade du fått en dollar för varje kändis du sett i den här trendiga skidorten hade du antagligen haft råd med ett hus här, trots att de astronomiska summorna får priser i London och Monaco att verka överkomliga.

Det lär inte finnas någon ort i världen där så många kändisar trängs på en så liten yta som i Aspen. Från jul till mitten av april varje år flockas de bland Klippiga bergens toppar.

Det är inte svårt att förstå varför de söker sig hit. Colorado är lika känt för snöfallen om nätterna som de molnfria dagarna.

Det säkraste sättet att se Hollywoods rika och berömda är att ställa sig vid linbanan Silver Queen. Men för den som inte vill stå där och huttra är det bara att besöka några av Aspens tre topphotell: Jerome, St Regis eller Little Nell.

På det sistnämnda firade exempelvis den svenske fystränaren Nicklas Söderblom förlovningen med tv-stjärnan Nicollette Sheridan för två år sedan.

Med stjärnorna följer shoppingen. I byn ligger de svindyra butikerna på rad – från Baccarat och Bulgari till Dior, Fendi, Gucci och Ralph Lauren.

Det är ingen tillfällighet att Aspen räknas som ett av världens bästa skidområden. Det har skidåkning för alla nivåer.

Den verkliga utmaningen är Aspen Mountain, eller ”Ajax” som lokalinvånarna kallar berget.

Inte heller nybörjarna avråds från ett besök. Linbanan till toppen tar 14 minuter. Där finns lunchresturangerna Aspen Mountain Club och Benedicts som blivit verkliga samlingspunkter.

Skulle det vara så att nerfarterna avskräcker är det helt okej att ta linbanan ner igen.

Det går ju alltid att skylla på att krafterna behövs för det intensiva nattlivet vid foten av Aspen Mountain. Och kändisspanandet.

Här är fler kändisar som håller till i Aspen

HETAST 2007 - Snö

Läs också:

Magnus Sundholm