"Cooköarna ger mest för pengarna"

avZendry Svärdkrona

Lars Jönsson på TourPacific chattade med läsarna om Söderhavet

Foto: dino sten
-Alla årstider är bra för en resa till Söderhavet, säger Lars Jönsson på TourPacific som chattade med läsarna om Söderhavet.

Moderator säger: Nu kör vi igån chattet men TourPacifik. Här kommer första frågan.

Jenny säger: Hejsan! Är nybliven småbarnsförälder och vill gärna resa någonstans i sommar eller höst. Vad rekommenderar ni vår lilla familj?

Lars på TourPacific säger: Hej Jenny, våra drömresor går till Australien och Söderhavet och dit går det givetvis att resa med barn, även om flygresan är lång. Fiji är ett resmål som är väldigt barnvänligt och som erbjuder barnvänliga hotell etc.

Ulla54 säger: Jag har ofta åkt på chartersemester. Men för första gången funderar jag på att strunta i paketresan och resa på egen hand med en väninna. Asien har vi tänkt oss. Har ni några bra tips på vad vi bör tänka på?

Lars på TourPacific säger: Ett tips när man reser med barn är att dela upp flygresan genom att göra stopp i tex Asien eller Los Angeles på vägen.

Hanna säger: Vilka är de nya mest spännande resmålen enligt er?

Lars på TourPacific säger: Hej Ulla, även om du reser på egen hand så är det bra att anlita en resebyrå som sätter ihop din resa för då gäller resegarantin, det gör den inte om du köper allt separat.

Lars på TourPacific säger: Jag tycker att Australien erbjuder många spännande aktiviteter som forsränning, ballongflygning och spännande upplevelser på rancher etc.

bengan säger: Hej Lars Kan man flyga med lågprisbolag jorden runt?

Lars på TourPacific säger: Vi kan erbjuda jorden runtflyg från ca 13000 kr + skatter för 3-4000 kr per person. Mycket billigare än så är det svårt att komma. I det priset ingår 3-4 stopp. Att sätta ihop enkla sträckor med låtprisflyg eller andra blir dyrare och det kan bli svårt att komma in i vissa länder utan en returbiljett.

Kajsa säger: Hej Kan man köpa flygluffarbiljett till oceanien?

Lars på TourPacific säger: Ja, det finns ett flygpass i Söderhavet som heter Visit South Pacific Pass. Det köps i Sverige och man betalar per sträcka. Priser kan du få om du ringer oss på 042-17 95 00. Åker man jorden runt med t ex Air New Zealand så kan man inkludera länder som t ex Tahiti, Fiji, Cooköarna, Samoa och Tonga i huvudbiljetten och så behöver man inte köpa extra flygpass.

D säger: hej på dig. Vi ska gifta oss och har en budget på 45000 för bröllopsresa. Kommer vi nånstans till söderhavet för pengarna?

Lars på TourPacific säger: Ja, vi har just nu ett kampanjpris till Rarotonga på Cooköarna för ca 20 000 kr per person! Gå in på www.tourpacific.se och läs mer om detta erbjudande. Du måste dock boka senast 31 mars 07, men resan kan ske tidigare.

Reijo säger: Hej Jag ska till Cooköarna och undrar vad en tvåveckorsbiljett kostar

Lars på TourPacific säger: Räkna med priser från 20 000 kr per person och uppåt. En vanlig resa på mellanklasshotell kostar runt 25 -30 000 kr. Vi har olika specialerbjudanden på hotell som gör resan mer prisvärd. Se på vår hemsida eller ring.

Kristina säger: Hej hej. Vilken söderhavsö ger mest för pengarna?

Lars på TourPacific säger: Definitivt Cooköarna! Prisvärt och de har något för alla! Landet är min personliga favorit i Söderhavet. Glöm inte att inkludera paradisön Aitutaki med sin fantastiska lagun! Här finns alla varianter av turkost och blått!

Jasmine säger: Hej Lars. Jag funderar på att åka tre veckor till Oceanien och undrar hur mycket pengar man behöver ha med sig.

Lars på TourPacific säger: Det beror alldeles på hur du tänker resa. Reser du som backpacker så räkna med runt 300 kr per dag för vandrarhemsboende och mat. Som vanlig turist så kan du kosta hur mycket som helst, beroende på vilka vanor du har! :)

Berit55 säger: Hej Vad behövs för resa till franska polynesien, visum etc?

Lars på TourPacific säger: Som nordisk medborgare behövs inget visum till Tahiti och Franska Polynesien. De har heller inga tropiska sjukdomar som du måste vaccinera dig mot. Ta med pass, solkräm och en fet plånbok!

Sven säger: HEj Lars Vilken tid på året är den bästa för en resa till stilla havetas öar?

Lars på TourPacific säger: Hit kan man verkligen åka året om! Det blir sällan kallare än 20 grader. När det är som varmast är det runt 30 grader och det kommer alltid en svalkande bris från havet! Det är tropiskt område så regn kan förekomma året om, men aldrig några längre stunder. Många svenskar väljer att resa hit under den kalla och mörka perioden i Sverige får att njuta av Polynesiens varma vindar och sköna sol. Cykloner kan förekomma i februari och mars, men de är väldigt ovanliga.

Ann-Sofi säger: HEj Vi har funderat på att åka husbil i Australien. Vad kostar det?

Lars på TourPacific säger: Oj, jag har inte exakta priser med mig här och nu. Ring oss på 042-179500 så får du exakta priser. När det gäller att bila i Australien så rekommenderar jag att du skaffar ett internationellt körkort hos Motormännen i förväg. Inget krav, men bra att ha! Bensinen är mycket billigare än i Sverige, men avstånden är enorma! Beräkna 20 mil om dagen max, så hinner du njuta av upplevelser och attraktioner längs vägen.

Ann-Sofi säger: Vad krävs för att få köra en större husbil? Vi är fem stycken i familjen.

Lars på TourPacific säger: Ett körkort är bra att ha. Vanligt B-körkort räcker. Annars är mitt tips att ta den största modellen så ni får lite mer utrymme under resan. Allemansrätt finns inte i Australien så man bör campa på campingplatser. Här finns även el och andra faciliteter.

Krille säger: Tjena Jag dyker mycket. Var hittar man bra undervattensmiljöer?

Lars på TourPacific säger: Fiji har bland världens bästa dykupplevelser, speciellt om man gillar soft corall. Annars tycker jag att det är dags att folk upptäcker Ningaloo Reef på Australiens västkust. Här är det mycket närmre till revet än t ex på östkusten. Här kan man även dyka med den mycket fredliga valhajen.

Fredde säger: Goddag. Ordnar ni resor till Nya Zeelan? Förslag?

Lars på TourPacific säger: Nya Zeeland är vår specialitet! Här finns så himla mycket att göra att jag måste veta mer om vad du är intresserad av, hur länge du tänker vara borta och vad du har för budget. Vi skräddarsyr resan efter ditt behov så att resan ska bli unik för just dig! På vår hemsida www.tourpacific.se finns flera förslag, annars är det bara att maila elelr ringa oss får fixar vi din drömresa!

Moderator säger: Nu rundar vi av. En sista fråga till Lars.

Jenny säger: Hejsan! Är nybliven småbarnsförälder och vill gärna resa någonstans i sommar eller höst. Vad rekommenderar ni vår lilla familj?

Lars på TourPacific säger: Det är ju ångt att resa till Australien eller Söderhavet, men vår erfarenhet är att det är ändå ganska smidigt att resa med småbarn. Mitt heta tips är Fiji igen. Här älskar man barn! Många hotell erbjuder t ex gratis nannyservice så att föräldrarna kan få tid för sig själva och kunna koppla av. Hoppas du hittar det du letar efter!

Moderator säger: Vi tackar läsarna för frågorna och Lars för sina svar. Chattet läggs ut på aftonbladet.se/resa inom kort