Här finns platserna i tv-serierna på riktigt

Publicerad:
Uppdaterad:

Twin Peaks

Guidad tur i gränslandet mellan fiktion och verklighet

1 av 6 | Foto: Thinkstock
Snoqualmie Falls är så flitigt förekommande i Twin Peaks att det till och med syns i vinjetten.

Tycker du om att resa efter tema?

Då kan du välja ut din favoritserie och styra kosan mot inspelningsplatserna.

Till exempel kan du åka till Kings Landing i Game of Thrones – som i själva verket är Dubrovnik i Kroatien.

Se bilderna!

TWIN PEAKS

Plats: Snoqualmie Falls, Snoqualmie, Washington, USA

På den berömda dinglande skylten i Twin Peaks går det att läsa att invånarantalet är 51 201 personer, men platsen för inspelningen, Snoqualmie, har däremot bara 1600 invånare. Om du är ett riktigt Twin Peaks-fan kommer du att känna igen dig en hel del på orten. Speciellt om du tar dig till Snoqualmie Falls som förekommer flitigt i serien, och även i vinjetten.

GAME OF THRONES

Plats: Gamla stan, Dubrovnik, Kroatien

Vill du besöka en av inspelningsplatserna i den omåttligt populära tv-serien Game of Thrones? Scenerna som utspelas i den fiktiva staden Kings Landing, familjen Lannisters fäste, spelades in Dubrovnik, Kroatien. Främst användes stadens gamla kvarter, men även vyer över stadens hamn går att se i serien.

GIRLS

Plats: Café Grumpy, Brooklyn, New York, USA

På adressen 193 Meserole Avenue i Greenpoint, Brooklyn kan du ta en kaffe på Café Grumpy. Samma kafé som förekommer i tv-serien Girls där den buttra karaktären Ray Ploshansky arbetar. Huvudkaraktären Hannah arbetar också där under en period.

SEX AND THE CITY

Plats: New York City Public Library Main Branch, New York, USA

Här var det en gång tänkt att Carrie Bradshaw skulle gifta sig med sin Mr Big i Sex and the City som spelades in mellan 1998 och 2004. Det finns många platser i New York som förekommer i serien, och vill du kan du till och med ta en guidad tur i seriens fotspår.

TRE KRONOR

Plats: Farstahallen, Farsta strand, Stockholm, Sverige

Vem har sagt att man måste åka långt för att besöka sin gamla favorit-series inspelningsplats? Den svenska klassikern Tre Kronor utspelade sig i den fiktiva villaförorten Mälarviken och exteriörerna spelades in i Sätra och Farsta. Farstahallen användes som restaurang och idrottshall i serien.

THE SOPRANOS

Plats: Holsten’s, New Jersey, USA

På 1063 Broad Street i Bloomfield, New Jersey kan man hitta matstället Holsten’s Brookdale Confectionaery Ice Cream Parlor. Det är samma Holsten's som användes som inspelningsplats under det sista avsnittet i den kultförklarade serien. När James Gandolfini, som spelade maffiabossen Tony Soprano, gick bort 2013 hölls bordet reserverat i en månad för att hedra skådespelaren.

Källor: Kings Landings Dubrovnik, Wikipedia, CNN, CN Traveler, Travel and Leisure

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA