Här finns platserna i tv-serierna på riktigt

Guidad tur i gränslandet mellan fiktion och verklighet

Tycker du om att resa efter tema?

Då kan du välja ut din favoritserie och styra kosan mot inspelningsplatserna.

Till exempel kan du åka till Kings Landing i Game of Thrones – som i själva verket är Dubrovnik i Kroatien.

Se bilderna!

TWIN PEAKS

Plats: Snoqualmie Falls, Snoqualmie, Washington, USA

På den berömda dinglande skylten i Twin Peaks går det att läsa att invånarantalet är 51 201 personer, men platsen för inspelningen, Snoqualmie, har däremot bara 1600 invånare. Om du är ett riktigt Twin Peaks-fan kommer du att känna igen dig en hel del på orten. Speciellt om du tar dig till Snoqualmie Falls som förekommer flitigt i serien, och även i vinjetten.

GAME OF THRONES

Plats: Gamla stan, Dubrovnik, Kroatien

Vill du besöka en av inspelningsplatserna i den omåttligt populära tv-serien Game of Thrones? Scenerna som utspelas i den fiktiva staden Kings Landing, familjen Lannisters fäste, spelades in Dubrovnik, Kroatien. Främst användes stadens gamla kvarter, men även vyer över stadens hamn går att se i serien.

GIRLS

Plats: Café Grumpy, Brooklyn, New York, USA

På adressen 193 Meserole Avenue i Greenpoint, Brooklyn kan du ta en kaffe på Café Grumpy. Samma kafé som förekommer i tv-serien Girls där den buttra karaktären Ray Ploshansky arbetar. Huvudkaraktären Hannah arbetar också där under en period.

SEX AND THE CITY

Plats: New York City Public Library Main Branch, New York, USA

Här var det en gång tänkt att Carrie Bradshaw skulle gifta sig med sin Mr Big i Sex and the City som spelades in mellan 1998 och 2004. Det finns många platser i New York som förekommer i serien, och vill du kan du till och med ta en guidad tur i seriens fotspår.

TRE KRONOR

Plats: Farstahallen, Farsta strand, Stockholm, Sverige

Vem har sagt att man måste åka långt för att besöka sin gamla favorit-series inspelningsplats? Den svenska klassikern Tre Kronor utspelade sig i den fiktiva villaförorten Mälarviken och exteriörerna spelades in i Sätra och Farsta. Farstahallen användes som restaurang och idrottshall i serien.

THE SOPRANOS

Plats: Holsten’s, New Jersey, USA

På 1063 Broad Street i Bloomfield, New Jersey kan man hitta matstället Holsten’s Brookdale Confectionaery Ice Cream Parlor. Det är samma Holsten's som användes som inspelningsplats under det sista avsnittet i den kultförklarade serien. När James Gandolfini, som spelade maffiabossen Tony Soprano, gick bort 2013 hölls bordet reserverat i en månad för att hedra skådespelaren.

Källor: Kings Landings Dubrovnik, Wikipedia, CNN, CN Traveler, Travel and Leisure

Publisert:

LÄS VIDARE