Vill bygga ett hus – med skidbacke på

Av: 

Sofia Börjesson

Kazakstan

Kazakstan har siktet inställt på världsrekord – igen

Sugen på en annorlunda skidsemester?

Då kan snart Kazakstan bli ett alternativ – med världens första hyreshus med inbyggd skidbacke.

Landet bevisar än en gång att de är med i den inofficiella matchen mot Förenade Arabemiraten när det kommer till uppseendeväckande arktektur.

Saudiarabien bygger stad – för turister
Det 21 våningar höga lägenhetskomplexet i Kazakstans huvudstad Astana ska ha en 300 meter lång skidbacke som annex om byggnadsplanerna går i låset, rapporterar The Telegraph. Det kommer även att finnas butiker och 421 lägenheter för uthyrning och via en hiss kommer skidåkare kunna ta sig upp till byggnadens tak – och till backens topp.

Inofficiell tävling

Länge har Förenade Arabemiratens Dubai känts som världsrekordens och den moderna arkitekturens ständiga etta, men på senare år har även Astana blivit en aktör att räkna med. Bland annat har staden kommit med i Guiness rekordbok för världens största tält – Khan Sjatyry.

Dubai byggde 2005 världens största inomhusskidbacke och planerar nu en ännu större som ska slå det egna världsrekordet. Men Kazakstan kontrar. För om byggnaden godkänns av stadens tjänstemän kommer Astana kunna säga sig vara först i världen med ett hyreshus som har en inbyggd skidbacke.
Läs mer: Är det här världens häftigaste huvudstad?

Backen ska bli 300 meter lång.

Foto: Youtube

Oklart vilka som får åka

Kazakstan har världens näst kallaste huvudstad med temperaturer runt - 20 grader under vintermånaderna, och det kalla klimatet kommer att lämpa sig väl för det tilltänkta komplexet. Huruvida backen kommer att vara öppen för allmänheten är dock ännu inte fastställt. Men klart är att det vore häftigt att se denna spektakulära konstruktion.
Full fart ett dygn i dynamiska Doha

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kazakstan

Resor

MER OM RESA

Är det här världens häftigaste huvudstad?

Här byggs världens största pariserhjul

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa