Svenska gårdar värda att besöka

Familjepromenerad med kor.
Familjepromenerad med kor.

Vill du bort från storstadsstressen i sommar?

Då kan du äta lokalproducerat, shoppa loppisfynd och uppleva ett riktigt bondgårdsliv på någon av Sveriges alla gårdar.

Här är några som definitivt är värda ett besök.

Folkhälsomyndigheten avråder för tillfället från resor inom Sverige, med anledning av covid-19.

Håll dig uppdaterad på hur läget förändras på Folkhälsomyndighetens hemsida.

1. Hulkoffgården (Haparanda)

I vackra Tornedalen ligger denna pärla. I en ombyggd ladugård serveras maträtter baserade på gårdens egen produktion av kött och grönt.

Vill man stanna över natten kan man hyra in sig på gårdens egna B&B. Är man dessutom sugen på aktiviteter som fiske, extreme rafting eller örtvandringar finns det också i närheten.

2. Mandelmanns trädgårdar (Österlen)

Strax intill den lilla staden Rörum i Skåne ligger denna drömlika trädgård. Ät ekologiskt, strosa runt bland blommade odlingar och hälsa på gårdens djur, denna familjegård har mycket att erbjuda under sommarmånaderna.

Gården är helt självförsörjande och allt på som serveras i trädgårdsköket kommer från, och tillverkas på, gården. Att tänka på är dock att man måste boka sitt besök i förväg eftersom gården har ett stort antal besökare under sommaren.

Gustav och Marie Mandelmann.
Gustav och Marie Mandelmann.

3. Lilla Bjers (Gotland)

Kravmärkt, ekologiskt och zero waste, den här gården är för alla miljökämpar där ute!

Gården är prisad för sin hållbara gastronomi och är helt KRAV- certifierad. I gårdsbutiken kan man köpa ekologiska varor och även handsnickrade konsthantverk. Om man har tur kan man även få uppleva eldkonstuppvisningar som anordnas under vissa kvällar.

Om man är ute på vägarna kring Visby är den här gården ett självklart besök.

4. Siggesta Gård (Värmdö, Stockholm)

Lokalproducerad mat, skogshinderbanor och bakluckeloppisar, här har vi en gård som har satsat på en helhetsupplevelse för hela familjen. Man behöver inte åka långt från huvudstaden för att känna lugnet. Här kan man bo över på gårdens egna boutiquehotell och njuta av en hållbar middag i restaurangen. På dagarna anordnas även aktiviteter som alpacka matning som funkar bra för stora som små.

5. Stormyrbergets Lantgård (Piteå)

Omringad av djur och natur få du på denna gård uppleva ett riktigt bondgårdsliv. Familjegården erbjuder aktiviteter som lammsafari och ponnyridning och om man vill övernatta kan man göra på deras B&B.

Besök även gårdsbutiken för att inhandla egenodlade grönsaker och ekologiskt lammkött.

Ett barn matar en kalv.
Ett barn matar en kalv.

6. Gårdsmejeri Osbiten (Östra Granhammar)

Strax utanför Örebro ligger detta mysiga mejeri. Här är det ostar och garn som står i fokus. Boka upp dig på en ostprovning eller varför inte delta i deras stickkafé?

I gårdsbutiken finns dessutom KRAV-certifierat lammkött att köpa från gårdens egna lantbruk. Missa inte heller Ateljé Norrgården, som har ett stort sortiment ekologiska ullgarner från gårdens gotlands och leicester- får & angoragetter.

7. Hallongården (Trelleborg)

Hallonsylt, hallonsaft och hallonketchup – ja på den här gården finns det en sak på agendan. Under soliga sommardagar är detta en perfekt dagsutflykt för hela familjen.

I kaféet serveras våffelbuffé och för de som vill ta med sig lite av det goda hem finns självplockning av gårdens alla typer av bär. På gården finns dessutom djur som barnen är välkomna att klappa.

Odlingar i solnedgången.
Odlingar i solnedgången.

8. Shalins Struts (Borlänge)

Om man kör runt i Dalarna och är sugen på en bit mat och en hembrygd öl är det kanske lite oväntat nog till denna strutsfarm man kan vända sig.

På Shalins Struts kan man uppleva och mata gårdens strutsar samt äta både strutshamburgare eller strutsköttbullar i gårdsbistron. Under sommarmånaderna öppnas dessutom gårdens sommarpub där man kan testa deras egenbryggda öl. För de små finns också ett lekland att underhålla sig med.

9. Elfviks gård (Stockholm)

Ljusstöpning, osteri, konsthantverk och fårskinnstillverkning. Denna gård gör lite av allt. Längst ut på Lidingö i Stockholm kan man åka och inspireras av en genuin gårdsmiljö och ett rikt djurliv.

På gården finns dessutom en vintagebutik med möbler och kläder samt en gårdsbistro som serverar gårdens egna ekologiska produker.

Lamm hoppar i en hage.
Lamm hoppar i en hage.

10. Skälby 4H gård (Kalmar)

Denna klassiska 4H gård är ett perfekt besök för familjer som vill komma nära djur och natur. Här kan man klappa kaniner, rida hästar och gå kurser i djurskötning. På gården finns även ett kafé där det serveras hembakade bullar och kakor.

Om ni inte är i närheten av just denna gård så är det ingen fara, likande 4H-gårdar finns över hela landet.

Barn hälsar på hästar i hage.
Barn hälsar på hästar i hage.

11. Kulturens Östarp (Skåne)

Om du vill ta dig tillbaka i tiden kan du besöka denna gård och uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt. Här står byggnader, djur och trädgård i ett gammalt kulturlandskap. På sommaren öppnar de upp för besökare med guidade visningar av gården där man också kan möta gårdens olika djur. För en helhetsupplevelse ska man inte missa gästskivagården där det serveras ekologisk mat på skånskt vis.

Publisert: