Linda reste till USA – med en främling

Träffade nya vännen via en kompisapp

Hanna Runesson, till vänster, blev Linda Schmidts nya resekompis.
Hanna Runesson, till vänster, blev Linda Schmidts nya resekompis.

Linda Schmidt från Göteborg saknade vänner som delade hennes intresse för resor. Så hon skaffade en app, där hon träffade Hanna Runesson. Tillsammans reste de till USA och nu är de vänner för livet.

– Att jag har kommit så nära henne är den absolut största vinsten, säger Linda Schmidt.

Det var i april i år som Linda Schmidt från Göteborg bestämde sig för att hitta en resevän. Hon har vänner, men ingen som delar samma intresse.

– Jag upptäckte en ganska smart app som fungerar lite som Tinder där man kan kontakta andra tjejer. Tack vare den kom jag i kontakt med Hanna Runesson, säger Linda Schmidt.

Det var appen GoFrendly som Hanna och Linda använde, en app endast för kvinnor. Hanna hade skrivit att hon tycker om resor och vill hitta en resekompis till sommaren, vilket passade Linda perfekt. Men då visste de inte hur bra de faktiskt skulle klicka.

– Vi tog en kaffe och upptäckte att vi var väldigt lika, fortsätter Linda.

Hanna Runesson och Linda Schmidt bestämde sig för att resa till USA i två veckor.
Hanna Runesson och Linda Schmidt bestämde sig för att resa till USA i två veckor.

Planerade långt i förväg

Efter den första fikan träffades Hanna och Linda kontinuerligt för att planera resan. Vad för typ av semester ville de ha? Vilken budget? Efter ett tag landade de båda i USA:s västkust, och i mitten av juni så bar det av.

– Resan var helt fantastiskt, en av de bästa resorna jag har gjort.

Först besökte de nyfunna vännerna San Francisco, sedan åkte de längst västkusten till Napa, via Highway one till Los Angeles, vidare till San Diego och sedan till Las Vegas.

– Vi åkte bil tillsammans i elva timmar i sträck och kunde bara prata. Det var mycket trevligare än vad jag hade kunnat tro, ett fint sätt att lära känna en person på. Jag känner att jag har fått en vän för livet, säger Linda.

En sak som hjälpte Hanna och Linda var att de var transparanta med varandra, så att det inte blev några stora förvåningar under resan.

– Vi hade pratat om hur vi fungerar, så jag visste att hon vill ha frukost direkt på morgonen till exempel.

Hanna och Linda spenderade mycket tid tillsammans, och lärde känna varandra bra.
Hanna och Linda spenderade mycket tid tillsammans, och lärde känna varandra bra.

Nervöst att resa med någon ny

Trots att Linda snabbt kände att hon skulle fungera bra tillsammans med Hanna så var det lite nervöst innan avfärd, vilken hon tyckte var den största skillnaden jämfört med att resa med någon man känt länge.

– Innan man kommer iväg känner man förväntan, men också att det kan gå åt helvete, säger Linda.

Men som tur är så gick allt bra. Tjejerna hade lätt att kompromissa och hade ungefär samma budget.

– Vi var båda villiga att lägga en extra peng för att göra saker. När vi var i Las Vegas kunde man ta en helikopter till Grand Canyon och både kände att det är klart vi kör.

Tror att många är i samma sits

Linda är glad över att hon bestämde sig för att träffa nya vänner med hjälp av appen, och hon tror att fler är in den sist som hon var, att man saknade vänner för specifika ändamål.

– Jag tror att man måste komma bort från tanken att en eller flera ska möta alla ens behov. Med relationer är man aldrig helt klar. Jag träffade nyligen en annan vän via appen som jag ska dansa salsa med, jag älskar att träffa nytt folk, säger Linda.

Det finns flera alternativ för den som vill träffa nya vänner. Förutom GoFrendly finns Meetup, Pingle, Panion och olika grupper på Facebook. Lindas tips till den som funderar på att använda en app för att träffa nya vänner är att vara konkret. Speciellt när det kommer till resor. Och så tipsar Linda om att våga.

– Våga ta chansen. Jag är verkligen glad att jag gjorde det.

Ska resa igen

I jul ska Linda och Hanna resa tillsammans igen. Vart det bär av har de inte bestämt. Kanske Singapore, kanske Sydamerika. Linda känner att de fungerar så bra tillsammans att det vore dumt att inte skapa minnen tillsammans igen.

– Att jag har kommit så nära henne är den absolut största vinsten, säger Linda Schmidt.

Resan till USA blir inte Hannas och Lindas sista.
Resan till USA blir inte Hannas och Lindas sista.
Publisert:

LÄS VIDARE