Passa på – då kan du se sommarens månförmörkelse

En partiell månförmörkelse blir synlig i stora delar av Sverige

Förra sommaren bjöds svenskarna på en total månförmörkelse. Tisdag 16 juli är det dags för jordens skugga att träffa månen igen, men denna gång är det en partiell månförmörkelse som väntar.

Tisdag kväll kan det vara värt att plocka fram några filtar, hoppas på klart väder och hitta en plats med fri sikt mot syd och sydost, det är nämligen där sommarens partiella månförmörkelse kommer att synas, skriver Populär Astronomi.

Runt klockan 22 på tisdagen går månen upp och redan då täcker jordens skugga lite av månen. Sedan blir den partiella månförmörkelsen större och större och runt klockan 23.30 är månen som mest förmörkad. Månen kommer då att vara delvis svart och delvis vit, inte röd som det blir under en blodmåne. Klockan 01 är månförmörkelsen över och månen återgår då till en vanlig fullmåne. Under månförmörkelsen finns det även goda chanser att se Saturnus och Jupiter på himlen. Saturnus ser ut som en ljus, gul stjärna intill månen till höger. På samma sida syns även ljusstarka Jupiter.

Vid en partiell månförmörkelse blir månen inte röd som under en total månförmörkelse.
Vid en partiell månförmörkelse blir månen inte röd som under en total månförmörkelse.

Kan synas bättre utomlands

Ju längre söderut i Sverige du befinner dig under förmörkelsen, desto större chans har du att faktiskt se fenomenet. Ännu större möjligheter finns i stora delar av Europa då månförmörkelsen kan ses i hela världsdelen med undantag av Storbritannien och Island. Även i Afrika, Mellanöstern och Indien finns det chanser att se månförmörkelsen.

Då sker nästa totala månförmörkelse

I januari i år kunde svenskarna se en total månförmörkelse, liksom i juli 2018. Men nästa gång en total månförmörkelse syns från Sverige är i gryningen den 7 september år 2025. För att se en total solförmörkelse är det bäst att resa utomlands. Bland annat syns en solförmörkelse den 26 december i år från Indien, Sri Lanka, Malaysia och Indonesien. För att få se en i Sverige får man vänta tills 2039, då en ringformlig solförmörkelse syns, eller till år 2126 då en total solförmörkelse sker, men det är kanske lite länge för de flesta av oss..

Så såg månen ut

Under tisdagskvällen var det flera personer som lyckades fånga den partiella månförmörkelsen på bild, här är några av bilderna.

Simåne Karlsson lyckades fota tisdagens månförmörkelse.
Simåne Karlsson lyckades fota tisdagens månförmörkelse.
En partiell månförmörkelse kallas inte för en blodmåne, men visst ser den lite röd ut?
En partiell månförmörkelse kallas inte för en blodmåne, men visst ser den lite röd ut?
Över Tumba såg månförmörkelsen ut såhär.
Över Tumba såg månförmörkelsen ut såhär.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN