Upplev USA:s nationaldag den 4 juli

Fyrverkerier och häftiga parader är populära inslag på Independence day

Av: 

Jenny Alexandersson

4 juli firas stort i USA och på andra håll i världen för att uppmärksamma USA:s nationaldag.
4 juli firas stort i USA och på andra håll i världen för att uppmärksamma USA:s nationaldag.

Resa | USA

USA är ett populärt resmål även på sommaren.
Den 4 juli firas USA:s nationaldag med dunder och brak.
Fyrverkerier, barbecue, parader och picknick i parken är vanliga inslag.
Här är 7 städer där firandet är lite extra härligt.

USA:s nationaldag 4 juli är högtidernas högtid i USA. Då samlas familj och vänner för att grilla, ha picknick och kolla på fyrverkerier. Städer som New York och Miami är populära resmål för oss svenskar även mitt i sommaren. Att fira Independence day i USA är en upplevelse.

USA:s självständighetsförklaring skrevs den 4 juli 1776 när de 13 brittiska kolonierna blev självständiga från Storbritannien. Redan året efter började man fira dagen med parader och självständighetstal.

Firandet pågår oftast en hel vecka så att alla ska kunna vara med. Även om firandet är sig likt över landet har varje stad sina egna traditioner på nationaldagen. SAS har listat sju härliga städer där nationaldagsfirandet är extra spektakulärt.

Boston

Självständighetsförklaringen skrevs i Philadelphia men flera av ”The original fathers” kom från Boston och New England. Därför är firandet i Boston ett av de mest populära. Dagen börjar med en nationaldagsparad som går mellan City Hall Plaza och the Old State House. Den avslutas med att Självständighetsförklaringen läses upp för Bostons befolkning, något som har gjorts sedan den skrevs 1776. På kvällen hålls en stor festival med kända artister som uppträder, bland andra Queen Latifah och Arlo Gutherie. Firandet går under namnet Boston Pops och tv-sänds. Kvällen avslutas med ett hejdundrande fyrverkeri.

New York har USA:s största nationaldagsfyrverkeri.

New York

New York har USA:s största nationaldagsfirande och det allra största fyrverkeriet. Mer än tre miljoner åskådare är på plats och fyrverkeriet direktsänds även i tv. Staden har ingen parad, men den som vill fira självständighetsdagen på ett lite annorlunda sätt bör ta sig till Coney Island. Dör anordnas ”Nathans hot dog eating contest” och vem som helst kan delta i tävlingen att äta så många varmkorvar som möjligt under 10 minuter. Kom hungrig, förra årets vinnare tryckte i sig 74 varmkorvar under tävlingen

Ett stort fyrverkeri sprider glitter över the Washington Monument vid the National Mall.

Washington D.C

Ett av de mest populära inslagen är den stora nationaldagsparaden som går i flaggans färger rött, vitt och blått. Paraden är pampig och lång med inslag av militärer, drillflickor, jätteballonger och kändisar. Det är en spektakulär upplevelse att se alla deltagare marschera fram med de olika nationella monumenten som kulisser. Ett stort fyrverkeri sprider glitter över the Washington Monument vid the National Mall. Innan fyrverkerierna drar igång spelar National Symphony Orchestra tillsammans med en handfull stora artister.

Många firar nationaldagen med familj och vänner på stranden.

Miami

Många firar nationaldagen med familj och vänner på stranden. Det arrangeras flera stora festivaler, en av de mest populära heter Fire on the fourth festival och arrangeras på North beach. Festen startar på förmiddagen med roliga familjaktiviteter, uteyoga och livemusik. På kvällen skjuts fyrverkerier ut över vattnet. För att alla ska kunna ta del av festligheterna går det gratis bussar fram och tillbaka hela dagen.

Många i Chicago firar nationaldagen på Navy Pier.

Chicago

Många i Chicago firar nationaldagen på Navy Pier. Därifrån skjuts det stora fyrverkeriet och man kan även njuta av livemusik och uppträdanden. Eftersom det är så populärt att fira på Navy Pier måste man vara på plats i god tid, blir det fullt så stängs piren. De som inte lyckas komma in kan ändå njuta av festligheterna utmed hela strandpromenaden. I Grant Park hålls varje år en konsert som framförs av symfoniorkestern.

Staden håller flera stora fester. En av de mest populära är Block party, där åtta kvarter stängs av för att skapa en jättefestival.

Los Angeles

Staden håller flera stora fester. En av de mest populära är Block party, där åtta kvarter stängs av för att skapa en jättefestival. Det finns två scener med livemusik och ett stort utbud av familj– och barnaktiviteter. Tjugofem lokala matproducenterna finns på plats. Den som gillar träning och idrott kan ta sig en titt på den stora body building-tävlingen som hålls varje år. Tävlingen är öppen för alla som vill delta.

I San Fransisco skjuter man fyrverkerier från två platser, vid slutet av Municipal Pier i Aquatic Park och från Pier 39.

San Fransisco

Det är populärt att boka en plats på en ”Firework Ferry” för att uppleva de stora fyrverkerierna från vattensidan. I San Fransisco skjuter man fyrverkerier från två platser, vid slutet av Municipal Pier i Aquatic Park och från Pier 39. Showen startar vid 21.30 och håller på i en halvtimme. Vid Fishermans Warf vid Pier 39 kan man njuta av livemusik och många barnaktiviteter. I Sausalito kan man se en stor parad med båtar, musik, clowner, klassiska bilar och ballonger. Efteråt brukar många gå till Dunphy Park för att lyssna på musik, dansa och äta gott.

Den 4 juli samlas familj och vänner för barbecue eller picknick. Dagen avslutas med ett stort fyrverkeri.

Fira Independence day som en local

  • Sällskapet
    Nationaldagen är en dag där man samlas och träffar nära och kära. Det betyder att 4 juli är en stor reshelg, vilket kan vara bra att känna till om man själv planerar att ta sig till en speciell plats i USA.
  • Maten
    För många är 4 juli synonymt med att grilla. Man bjuder in vänner, grannar och familj till stora barbecue-parties. Det är även populärt att ha picknick i någon park.
  • Att göra
    Den största traditionen för många är att se fyrverkerier på kvällen. Varje amerikansk stad har sina egna fyrverkerier. Andra uppskattade nationaldagsinslag är parader och livemusik.

Källa: SAS

Publisert:

LÄS VIDARE

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | USA

Independence Day

Boston

Los Angeles

Miami

SAS

Resa | New York

MER OM RESA

Världens 10 bästa städer att besöka 2020

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Reseguide till Helsingfors: 59 pärlor att upptäcka

I höst öppnar gigantiskt nöjescenter nära New York

Norwegian ställer in flyg mellan Skandinavien och USA

Nya mätningen – Här är världens bästa flygbolag

Årets mest populära platser att kryssa till

Nu kan mittensätet på flyget bli mer bekvämt

SAS taxfreeförsäljning upphör – för miljön

Sommarens bästa resmål för barnfamiljer

USA kräver din Facebook-profil – när du ansöker om visum

Strejkdrabbade får vänta på ersättning

New Yorks nyheter – och gömda pärlor

SAS satsar på eldrivna flyg

Nya flygrutter till Europa i sommar

Här är världens bästa och punktligaste flygbolag

Sommarens nya flygrutter – fokus på vinterresor

Här är hotellet med hundvalpar och prosecco

Här är Universals nya episka nöjespark

SAS besked: Strejken är avblåst

Så ska långflygningar bli bättre för kroppen

Här är världens bästa feststäder

Språkresor för vuxna: Vår äldsta hittills är en 92-åring

Sex trender för vinterns kryssningar