Miljonprojekt ska rädda Gran Canarias sanddyner

Sanddynderna på Gran Canaria hotas av erosion.
Sanddynderna på Gran Canaria hotas av erosion.

Tiotusentals kubikmeter sand försvinner från Gran Canarias sanddyner varje år. För att rädda det unika landskapet startar myndigheterna ett mångmiljonprojekt för att flytta sand över delar av ön.

Delar av Gran Canarias Maspalomas-sanddyner riskerar att blåsa ut i havet och därmed hota både landskapet och många av de djur som lever i den sandiga miljön. Sedan slutet av 50-talet har enormt stora mängder sand blåst iväg och hamnat i havet. Det har fått regeringen att ta beslut om ett räddningsprojekt som innebär både skyddande barriärer och förflyttning av sand över ön.

Flyttar sand över ön

Över 60 000 kubikmeter sand ska transporteras över ön och det så kallade Masdunas-projketet beräknas kosta nära tolv miljoner kronor. Under oktober månad flyttade man sand från kusten vid Punta de la Bajeta till Playa del Inglés där det ursprungligen har legat, uppger lokala medier. Man kommer även att plantera 350 nya växter av en särskild typ som kan binda sanden med hjälp av sina rötter och hindra den från att blåsa iväg, rapporterar thecanarynews. På utvalda ställen placerar man konstgjorda barriärer som ska skapa nya sanddyner.

Masdunas-projektet som löper under två års tid sker främst under perioder när antalet turister är minimerat. Vid lågsäsong anses den viktiga turistindustrin inte påverkas av räddningsaktionen. Man kommer även att restaurera den åtta kilometer långa vandringsstigen som går genom naturreservatet så att turister inte rör sig på områden där miljön är som mest sårbar.

Publisert:

LÄS VIDARE