Turister varnas för superhettan

Australien plågas av svår värmebölja

Av: 

Jenny Alexandersson

Resa | Australien

Stora delar av Australien har drabbats av en värmebölja med rekordhöga temperaturer.
Flera fall med turister som har avlidit på grund av extremvärmen har rapporterats.

Den senaste tiden har Australien lidit av extrem värme och temperaturerna har vid vissa tillfällen närmat sig 50 grader i de sydöstra delarna. Myndigheterna har gått ut med flera varningar sedan värmeböljan startade. Den hade en peak i november, december och sedan återkom hettan för några veckor sedan. Människor uppmanas att stanna inomhus.

– Det är svårt att andas och luften känns tjock och varm. Det nästan bränner i halsen när det blir uppåt 40 grader varmt, säger Elin Passanisi, 20 år från Stockholm.

Elin Passanisi bor i Melbourne. Människor söker svalka i en plaskdamm Tumbalong Park i Darling Harbour i centrala Sydney.

Drabbades av värmeslag

Hon bodde i Perth på västkusten i två månader innan hon flyttade till Melbourne där hon nu har bott och arbetat i en månad.

– Jag drabbades av värmeslag i Perth när det var över 40 grader. Ögonlocken svullnade upp och jag såg ut som en mullvad i tre dagar, berättar Elin Passanisi.

Det är främst de södra och sydöstra delstaterna som plågats av rekordvärme. I torsdags i förra veckan blev det nästan 47 grader i Adelaide i South Australia, vilket är ett nytt rekord för orten. Ett stort ökat antal människor i området har fått uppsöka sjukhus för tillstånd som orsakas av hettan. I South Australia har en ”kod röd” utfärdats, som innebär extra resurser för att bland annat hjälpa hemlösa och andra utsatta människor.

Aftonbladets reporter Matilda Wennerholm befinner sig strax utanför Sydney.

– Myndigheterna har varnat för värmen. De uppmanar att man minimera fysisk aktivitet, stannar inomhus och håller sig återfuktad genom att dricka mycket vatten. Det gäller framförallt de som är över 75 år, de som har kroniska sjukdomar, eller är i riskzonen på andra sätt.

Matilda Wennerholm berättar att det råder totalt eldningsförbud i landet eftersom risken för skogsbränder är stor.

Elavbrott och hetta

I delstaten Victoria har 200 000 hushåll drabbats av strömavbrott eftersom luftkonditioneringsapparater gått för fullt.

Elin Passanisi som jobbar som servitris på en takbar i Melbourne berättar att under de hetaste dagarna vägrade besökarna att sitta utomhus. De sökte sig istället en trappa ner där baren har en yta som är luftkonditionerad.

– Vi har haft temperaturer på runt 30 till 35 grader, men det är vi vana vid. Vissa dagar har det varit nära 45 grader varmt. Men livet pågår ju, alla går till jobbet ändå. Men när det blev extremt varmt blev jag jätteyr och tappade glas, berättar Elin.

Lätt att bränna sig

– Solen är jättestark här och även om man har solskyddsfaktor så kan man bränna sig. Det man kan göra är att dricka mycket vatten och hålla sig i skuggan, säger Elin Passanisi.

Flera dödsfall till följd av värmen har rapporterats, bland annat avled en 33-årig turist från Kalifornien i början av januari efter att ha gått vilse i ett vandringsområde i Alice Springs. I november avled ett tyskt äldre par under en vandringstur i en nationalpark.

Turister som reste till Melbourne för att se Australian Open blev besvikna när vissa av matcherna tävlingarna på utomhusbanorna ställdes in på grund av värmen.

Turister som befinner sig på Tasmanien har varnats för de många bränder som brutit ut över ön.

– Många turister är ovana vid värmen. I Sydney har man delat ut gratis vattenflaskor, hattar säljs överallt och glassen säljer som… ja glass i solsken. Många turister som kommer hit, speciellt från kalla klimat, får ju lite av en chock när det är 40 grader varmt, säger Matilda Wennerholm.

Även om det främst är de sydöstra delarna som drabbats värst så utfärdade Australiens vädermyndighet, BOM, varningar för alla landets åtta delstater och territorier.

Hetaste månaden någonsin

Januari 2019 kan bli Australiens varmaste hittills och man räknar även med att perioden februari till april kommer att bli varmare och torrare än vanligt.

Men hettan och torkan har fått ett avbrott i vissa delar av landet. I går varnade Australiens väderinstitut BOM för mycket kraftiga skyfall och översvämningar vid flodområden i nordöstra Australien, främst kring staden Townsville.

– Den här typen av skyfall ser vi kanske en gång per hundra år, konstaterar BOM:s väderpresentatör på myndighetens Youtubesida.

Publisert:

LÄS VIDARE

22 sköna barhäng i Melbourne – guide

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Australien

Väder

MER OM RESA

Italienska städer att besöka på hösten

22 sköna barhäng i Melbourne – guide

Melbourne: 165 tips till sånt som gör dig lycklig

Här är städerna som kan vinna Solligan 2019

14 saker att göra när vädret är dåligt

Dåligt väder och låga priser – då bokas sista minuten-resor

Så ska långflygningar bli bättre för kroppen

Så vill vi att vädret är hemma när vi reser

Här är det varmast och solsäkrast i december

Han åkte ett varv runt jorden i en gyrokopter

Resejätten förutspår: Så reser vi år 2020

Nu är det besöksförbud på kända klippan

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

De bygger ett hus på hjul i Australien

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Så gör du för att fira nyår i Sydneys operahus

Målet: Bli världens bästa stad när det regnar

Uppmaningen: Res till Australien trots bränderna

Här får du mest sol för minst antal flygtimmar

Här kan du sova i en svit under havsytan

Boka stuga i fjällen – allt du behöver veta