Kroatiens gyllene ö

Redan när romarna kom till Krk på 300-talet började den kallas den gyllene ön, och som sommarort blev ön snabbt berömd för stränderna, luften, vinet och maten. Och än i dag är Kroatiens näst största ö ett gemytligt och lagom stort sommarparadis. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

Krk brukar felaktigt kallas Kroatiens största ö, men sanningen är att den är näst störst i Adriatiska havet, storleksmässigt mindre än exempelvis danska Bornholm men större än svenska Orust.

Men ön rymmer ändå mycket. Krk stad med sina slingrande gränder tar dig genom historien, och till städerna Malinska och Baska kommer många svenskar för att njuta av det Adriatiska havet.

Men bad finns överallt , även i staden Krk där du kan välja mellan Drazicastranden, att bada från betongblock eller åka på båtutfärd och slänga dig i havet direkt från båten.

Ett besök i Vrbnik är nästan ett måste för att testa Zlahtinavinet som bara görs på Krk. I de små gränderna här finns familjerestauranger som gärna serverar havets läckerheter, som musslor i olika former och naturligtvis den adriatiska bläckfisken – Kroatiens stolthet.

Och när solen går ner vaknar marinorna till liv. Restaurangerna och uteserveringarna fylls av besökarna – och ännu en dag har passerat på

Det är nu i kvällsljuset som besökarna fyller uteserveringar och restauranger efter en dag vid havet på en av Kroatiens mest populära öar.

Några av rubrikerna i guiden:

  Resan hit

  Boende

  Ta sig runt

  Dagsutflykter

  Bada

  Maträtter

  Vin

  Restauranger

  Barer & nattliv

  Småmys

  Shopping

Guiden innehåller även en karta över Krk och många bilder. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!
Resguiden till Krk består av 20 A5-sidor och publicerades i maj 2010.
Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!

ARTIKELN HANDLAR OM

Resor