”Det roligaste jag har gjort”

RESA

Kerstin lämnade Sverige – startade svensk skola i Indien

Foto: Sång och musik har en given plats i undervisningen på Svenska skolan i Kerala i Indien.

Efter 30 år tog läraren Kerstin Lindbom och sambon Niklas steget och förverkligade en stor dröm.

I januari fyller Svenska skolan i Kerala ett år.

– Det här är det roligaste jag gjort, säger Kerstin.

Foto: Kerstin Lindbom.

Kerstin Lindbom har arbetat som lärare i över 30 år och brinner fortfarande för sitt yrke. När dörrarna till svenska skolan i Kerala öppnades 4 januari i år var det en dröm som gick i uppfyllelse. Eleverna är max tio i varje grupp och undervisas i två vackra rum med sparsam inredning.

– Jag har alltid velat jobba småskaligt och nära naturen. Att hinna lyssna in barnen och ta sig tid att svara på frågor är väldigt viktigt, säger Kerstin Lindbom, som tidigare undervisat på den första svenska ”semesterskolan”, Lanta Sanuk School i Thailand, och inspirerats stort av den.

Delar med sig av resor

Hon och sambon Niklas Pehrsson, som driver det lilla hotellet The first place i Odayam där skolan är inrymd, har rest och vistats mycket i Indien genom åren. Att få dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper är ett uppdrag de tar på stort allvar.

Den indiska kulturen utgör en viktig del i undervisningen liksom de gemensamma aktiviteterna.

Under terminens gång har eleverna besökt ett hinduiskt tempel, en lågstadieskola, bakat indiskt bröd, bundit traditionella blomkransar och sminkats av keralitiska Kathakaliartister.

Skoldagen startar alltid med en samling där sång och musik har en given plats. Vissa dagar praktiserar barnen qigong, Kerstin är diplomerad instruktör, i den vackra trädgården med utsikt över Arabiska havet.

”Alla äter sig mätta”

Lunchen intas på verandagolvet utanför klassrummet och består av en tallrik färgglada vegetariska smårätter, ”thali”, som tillagats av skolans egen kokerska, Ragini.

Det händer att barnen är med i köket och hjälper till och de flesta äter med stor aptit. Linsröra, ris och papadam är populärast.

– Maten har funkat över förväntan! Alla äter sig mätta, säger Kerstin Lindbom.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Nneka Amu
Pål Magnusson

ARTIKELN HANDLAR OM