Äntligen en sovvagn för vovvar

RESA

Nu slipper SJ få skäll

Drömmer du om frukost i sängen med hunden på nattåget?

Då kan du snart sluta drömma.

SJ inför på försök speciella sovkupéer för husdjur.

Foto: frukost med matte Helen Krantz och huden Thea är flitiga tågresenärer. Nu får de resa bekvämare i sovkupéer.

– Vi började den 12 december och testar fram till den 30 april. Vi har valt att prova på sträckan mellan Göteborg och övre Norrland, säger Ulf Wallin, biträdande presschef för SJ.

Tidigare har man kunnat ha med sina husdjur i speciella sittkupéer med sex platser, vilket inte varit det bekvämaste ressättet då passageraren har fått sitta uppe och sova hela natten.

Vill sova med djuren

– Vi brukar ha 2,2 djurägare i snitt i våra nattkupéer. Men många väljer att ta bilen i stället för tåget när det är så obekvämt, säger Ulf Wallin. Och våra ombordsundersökningar visar att resenärerna vill kunna sova med sina djur.

En flitig tågresenär är Helen Krantz, 44, som brukar resa med hunden Thea.

– Det är på tiden att det införs, inte klokt att det tagit så lång tid egentligen. Det blir roligt att kunna resa tillsammans.

Förhindra allergi

Men för att få sova med sitt djur måste hela sovkupén, som har tre sovplatser, bokas. Skälet; allergiker kan inte tvingas resa med djur. Djurkupéerna kommer därför även att specialmärkas för att förhindra allergiproblem.

– Ofta är det en hel familj som reser, eller så reser man med vänner, så vi tror inte att det där blir några problem.

Alla är välkomna

Alla djur är välkomna, men störst är behovet för hundar, katter och kaniner. Vid speciella djur avgörs det från fall till fall.

– Om man har ett vietnamesiskt hängbuksvin kanske man får diskutera det med personalen, säger Ulf Wallin. Men vi litar på att resenärerna tar ansvar för sina djur.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!