Charm och trivsel i Alanya

På 80-talet var Alanya ännu en sömning småstad med traditionella ottomanska hus, en fin borg och många fruktodlingar – klimatet är perfekt för allehanda frukter, bland annat bananer. I dag är det en favorit bland svenska charterturister. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

På 80-talet var Alanya ännu en sömning småstad med traditionella ottomanska hus, en fin borg och många fruktodlingar – klimatet är perfekt för allehanda frukter, bland annat bananer.

Nu bor här tio gånger så mycket människor – drygt 300 000 och minst tiotusen lägenheter ägs av tyskar, skandinaver och andra västeuropéer.

Alanya är svenskarnas främsta charterdestination i Turkiet. Inget dumt val alls, då stränderna är bra, hotellutbudet stoooort, liksom restaurang- bar- och diskotektillgången. I och runt staden finns det dessutom fler fina sevärdheter, som man kan nå på egen hand med moped eller hyrbil eller så väljer man ur det digra utflyktsutbud som både lokala arrangörer och charterbolagen erbjuder. Mest poppis är båtturerna på Medelhavet, i båtar som numera mest liknar en kombo av vikinga- och piratskepp. Som god tvåa kommer jeepturerna upp i de vackra skogsklädda Taurusbergen.

Bor man vid Kleopatrastranden kommer vistelsen präglas av familjer och städade par. Väljer man att bo i kvarteren nära hamnen ser dagarna ungefär likadana ut, men på natten förvandlas området till en pulserande och dansant fest – som tyvärr ofta urartar frampå småtimmarna genom för många unga skandinaver som älskar att festa.

Men Alanya är numera så stort att turismen inte tar över allt. Gå in på bakgator eller huvudstråken en bit från havet och upptäck vardagsturkiet med god billig mat, stilla tehus och rätt många människor som ännu går i traditionella kläder med de karaktäristiska pösiga byxorna som sitt främsta kännetecken. Ha en skön semester på den turkiska sydkustens trevligaste charterresmål!

Det här skriver Johan Öberg i guiden till den turkiska destinationen Alanya. Guiden innehåller hela 135 tips på allt från boende till äventyrssport och frisörbesök.

Några av rubrikerna i reseguiden:

  Resa hit

  Boende

  Bad

  Sevärdheter

  Nattliv

  Sport och lek

  Shopping

  Restauranger

  Passa på

  Helger och festivaler

  Antika lämningar

 Reseguiden till Alanya består av 20 A5-sidor och publicerades i juli 2012.

Plus-kunder laddar förstås ner reseguiden utan kostnad!

MER OM RESA