Expertens betyg på vinterns skidnyheter

RESA

”Zermatt är min absoluta favorit”

Foto: Österrike och Schweiz är på väg upp medan Frankrike är på väg ner på alpbarometern, menar Resas skidexpert.

Lyxig all inclusive i franska Alperna – eller exotisk helikopterskidåkning på Grönland?

Resas skidexpert Gunnar Andersson sätter betyg på vinterns nya skidcharter.

Mot liften!

Foto: Gunnar Andersson.

Vad är den största trenden för skidresenärer just nu?

– All inclusive-hotell, eller åtminstone halvpension i priset. Efter en hel dag på berget orkar du inte knata runt halva byn för att leta lediga krogstolar. Dessutom blir det mycket billigare, säger Gunnar Andersson.

– Fortfarande finns det researrangörer som inte inkluderar liftkortet i priset. Skamligt, för det är ju en kostnad som ingen slipper undan.

Vilka alpländer går framåt?

– Schweiz och Österrike. Bra åkning och bra hotell. Schweizarna segrar på effektivitet, österrikarna på trivsel. Italien tycker vi också mycket om, men det är stökigt att ta sig till skidorterna och ofta obekvämt på plats.

– Frankrike är förloraren. Alltför dyrt, menar arrangörerna, och resenärerna sitter fast i föreställningen att Frankrike ser ut som på 1970-talet. Synd, för skidåkningen är världsbäst.

Vilka är dina egna favoriter i årets utbud?

– Kappl i Österrike, en pytteliten familjeort med större fallhöjd i pisterna än svenska Åre och med stora Ischgl som nära granne. Val d’Isère i Frankrike vässar tänderna inför alpina VM i februari. Eller välj vilken skidort som helst i italienska Dolomiterna, det blir liksom inte vackrare. Men min absoluta favorit är Zermatt i Schweiz. Långa åk i dramatiska alplandskap och en seriös inställning till den alpina sporten. Inget tjafs med spa eller gulliga djurmaskotar.

Reser du själv med alpcharter?

– Ja, varje vinter. Ska man till Alperna och vara borta i en vecka finns det ingen som helst anledning att fixa skidsemestern på egen hand. Det blir varken billigare eller bättre, säger Gunnar Andersson.

Här hittar du arrangörerna

Active Ski Travel

Club Med

Go Alpin

Langley Travel:

Lion Alpin

Nortlander

Pathfinder Travels

Sembo

Sportresor

STS-Alpresor

UCPA

Ving Alpin

Xtravel

ARTIKELN HANDLAR OM