Kebabmästarens bästa knep

Så får du kebaben godare

Berkant Uzunoglu på restaurang Favori lär RESAs reporter att laga till en riktigt god kycklingkebab. Men den stora hemligheten ligger inte i köttet – utan i såsen.

– Ooops, inte så mycket! säger Berkant, kungen av kebab, och skrattar när jag lassar på smör på det varma tunnbrödet.

Här ska det lagas äkta kebab i Turkiet.

Mums!

Restaurang Favori ligger bara ett kort stenkast från stranden i den populära charterorten Side i södra Turkiet. Det är en utomhusrestaurang där hälften av taket består av ljusgröna lövkvistar. Närmast ingången och den varma stekhällen står Berkant Uzunoglu och vrider på grillsnurran så att kycklingen ska få jämn värme.

– Turkisk mat är anpassad för värmen här. Vi lagar mat med mycket lök, vitlök och chili. Mat som smakar mycket, säger han.

Jag vänder på tunnbrödet som nu blivit ljusbrunt på ena sidan medan Berkant noggrant ser på. Jag frågar vad hemligheten med en riktigt god kebab är. Han tvekar en stund. Egentligen vill han inte riktigt svara.

– Berättar jag för dig så öppnar du

bara en ny kebabrestaurang på andra sidan gatan, säger han.

Jag bedyrar att jag inte har några planer på att öppna en kebabrestaurang i Turkiet men att våra svenska läsare gärna vill veta och efter ett tag ger han sig.

– Okej, hemligheten ligger helt enkelt i en riktigt god sås, säger han, blinkar åt mig och delar med sig av receptet.

På väggen i restaurangen hänger tre flaggor. En turkisk, en norsk och en svensk. Berkant säger att en klar majoritet av hans kunder är skandinaver.

Och det märks. Längs med vägen går människor förbi på väg till eller från stranden och Berkant ropar. På svenska.

– Kebab. Jättegott. Skitbilligt.

Jag stryker på den vita dressingen på brödet, lägger på kycklingen och sen grönsakerna och löken. Berkant vill bjuda men jag insisterar på att betala. Kebaben kostar 3,50 turkiska lire, det vill säga cirka 20 kronor. Jag tar en stor tugga och kan inte annat än att hålla med Berkant.

– Kebab. Jättegott och skitbilligt.

Martina Knutsson

ARTIKELN HANDLAR OM