Ladda ner ö-guiden till Kroatien

Vad är det som får mig att gång på gång återvända till Kroatien? Svaret är enkelt. Den bedövande vackra och skiftande naturen som ur ett ekologiskt perspektiv också det mest välbevarade i hela Europa, gästfriheten hos människorna, det turkosfärgade och kristallklara havet samt landets rika kulturarv.

Kroatien anses vara ett turistmål på uppgång. Men med 10 miljoner besökare från världens alla hörn är det snarare så att Kroatien numera är ett turistland att räkna med.

Den här gången börjar mitt äventyr i hamnstaden Split. Med färja tar jag mig härifrån ut till öarna Hvar, Brac och Vis. Dessa tre öar är populära turistmål och varje ö är originellt tilldragande på sitt eget speciella vis. Under högsäsong som inträder i mitten på juli och under hela augusti går båtturerna ut till öarna något tätare annars får man vara beredd på att passa in en av två avgångar från Split.

Ute på öarna är städerna små och behändiga att vandra runt i och det finns inte många turistfällor att varna för – det enda jag kan komma på är restaurangerna i Hvar stads hamn.

Tre öar besöker jag denna gång den men jag kommer att återvända hit igen – det finns nämligen ytterligare över 1 000 spännande öar att utforska i detta vackra land.

Så skriver Mary Örnborg som tar med oss på upptäcksresa till tre öar i centrala Dalmatien.

Kroatienguiden består av 24 A5-sidor och publicerades den 16 augusti 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM