Kör genom Afrika - i en beach-buggy

RESA

Radioman gör tv-film om sitt äventyr

ETT ÖGONBLICK,

Thomas McAlevey,

som i ett halvår ska resa från Sverige till Afrika, genom sammanlagt 19 länder, i en röd strandjeep, beachbuggy, med kollegan Yoshiko Kino.

Thomas McAlevey grundade Bandit Radio i Stockholm.

Vad går resan ut på?

- Vi ska köra från Sverige till Kapstaden och filma resan. Det kommer sedan att bli en version för tv och en för film. Tv-serien bygger lite mer på underhållning och spänning, filmen blir en djupare traditionell dokumentär och reseskildring.

Är det inte lite väl kallt att åka en öppen strandjeep så här års?

- Jag hoppas få kontakt med någon som kan låna oss overaller, men det är inte klart ännu. Vi kommer låtsas att vi åker snöskoter. Som de säger - det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Kallt lär det bli, men det är en del av filmen också, att åka från det grå trista till det varma och soliga.

Ni har planerat rutten genom inte helt riskfria länder som till exempel Libyen. Hur har ni förberett er?

- Jag har bara amerikanskt pass och har fått nej till inträde i Sudan och Libyen. Så risken är att vi inte blir insläppta, men jag har ganska bra övertalningsförmåga. Det är en utmaning, men jag kommer att lösa det på plats.

Vart går din drömresa?

- Jag har en äventyrsresa jag drömmer om: att åka till södra Kalifornien, köpa och bygga ett ultralätt flygplan och sedan flyga hem till Sverige via Kanada, Grönland, Island och Norge.

Hanna Nilsson