Guide: Skidåkning i Pekning

Foto: De flesta är nybörjare – men roligt har de.
RESA

Därför: Kul utflykt från Peking för den som vill uppleva något mer än gamla byggnader.

Bästa tid: December–mars.

För vem: Passar alla som gillar att åka skidor och är roade av nya skidupplevelser.

Absolut inte: Det är svårt att undvika att gå på toa under en skidutflykt. Men offentliga toaletter är ett sorgligt kapitel i Kina och toaletterna i Nanshan är inget undantag. Ta med eget papper!

Kul kunskap: Har du ingen skiddress med från Sverige, köp en billigt på inomhusmarknaden Hong Qiao Market. Här säljs märkesskidkläder för några hundralappar. Pruta hejdlöst, du kan få en hel goretex-dräkt från The North Face för 350 kr och en Canada Goose-jacka (kopia) för 270 kr.

Åka hit & runt

Paket: Kinaresor, Lotus travel och Svenskkinesiska resebyrån är tre svenska arrangörer, specialiserade på Kina. Andra stora arrangörer med Peking på programmet är Prisma (införlivas i Fritidsresor vid årsskiftet) och Ving. Prisexempel: en vecka med avresa i slutet av januari cirka 5Ì´1;500 kr, ingår flyg med Air China och del i dubbelrum (Lotus travel).

www.lotustravel.se

På egen hand: Air China flyger nonstop till Peking från Stockholm tre gånger i veckan, tar åtta timmar. SAS flyger via Köpenhamn och Finnair via Helsingfors. En t/r-biljett kostar från drygt 5.000 kr. Jämför tider och priser på exempelvis:

www.sear24.se

www.resfeber.se

Ta sig runt: Från Peking till Nanshan är det enklast att ta taxi. Be engelsktalande personal på hotellet hjälpa dig att göra upp om ett heldagspris med en taxichaufför. Ska kosta högst 350 yuan (cirka 300 kr). Resan tar cirka 1,5 timmar i vardera riktningen. Färdbeskrivning finns på:

www.nanshanski.com

Äta/dricka

I Nanshan finns flera restauranger med uteserveringar. Västerländska Terrace serverar lunchbuffé för 70 kr, spaghetti för 25 kr och pizza för 40 kr.

Missa inte kolgrillade kyckling- och lammspetten på kinesiska Nanshan restaurant à 2 kr styck. Deras stekta dumplings är också en läckerhet, 20 kr för en tallrik. En stor öl (64 cl) kostar knappt 10 kr.

Bo

Till Nanshan åker man helst över dagen eftersom backarna är så få. Det finns dock inkvartering i skidområdet i ett ”romantiskt” nybyggt värdshus med öppen spis i varje rum, från 300 kr natten.

För inkvartering i Peking, titta på:

www.asiahotels.com

www.asiatravel.com

Utrustning

Skidor och pjäxor ingår i liftkortet som kostar cirka 90 kr för två timmar, plus depositionsavgift på lika mycket. Utrustningen håller dock låg standard. Carvingskidor är sällsynta. Skiddresser finns att hyra för cirka 30 kr.

ARTIKELN HANDLAR OM