"Om 20 år tågluffar vi till Turkmenistan"

Framtidens resor är billiga och exotiska, siar experterna

Till Rio med överljudsplan på kortsemestrar, en veckoslutsresa till New York för 700 kronor eller solsemester i arabemiratet Qatar.

Så reser vi om 20 år, siar experterna på turistseminariet Future Holiday Forum i London.

Moskén i Ashgabat i Turkmenistan kan bli framtidens turistmål.

Det är en ny generation överljudsplan som på 2020-talet kommer att göra exotiska, fjärran resmål lika tillgängliga som våra europeiska städer och stränder är i dag, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Vi reser till Kapstaden i Syd-afrika över ett veckoslut eller flyger förbi Australien på en vecka - det kostar ändå inte mer än 1 300 kronor. Och glöm semestern till Frankrike, dagens turistland nummer ett - om 20 år är det Kina som gäller.

Weekend till Ljubljana

Och 2020-talets backpackers åker inte till Asien, utan till cent-ralasiatiska stater som Kirgizistan och Turkmenistan.

I Europa förutspås Sloveniens huvudstad Ljubljana gå en ljus framtid till mötes och bli ett av de mest populära målen för storstadsresor.

Hotellen kommer inte heller att kännas igen, utan förvandlas till mobila, ekologiska kapselhotell, som kan flyttas till olika orter alltefter var det är säsong.

Inte alls orimligt

Allt detta enligt en brittisk studie som presenterades på turistseminariet i London i veckan.

Orimligt?

- Tittar man tillbaka på de enorma förändringar som turistindustrin har genomgått de senaste 20 åren - vem hade trott då att vi skulle åka på semester till Vietnam eller flyga till Europas städer för mindre än 260 kronor?, sa Russel Amerasekera, ordförande för seminariet och reseprogramledare på BBC, enligt The Guardian.

Leif Börjesson, omvärldsanalytiker på svenska företaget Kairos Future, ser problem med den här utvecklingen:

- Baksidan av att vi flyger längre och längre bort, mot mer och mer exotiska resmål, är alla föroreningar som flygplanen släpper ut. Om man inte ska göra ett för stort avtryck på jordens miljö har var och en bara ett litet antal flygresor till sitt förfogande.

Bo Svernström