Här är SJ:s alla nyheter för sommaren

Av: 

Jenny Alexandersson

SJ sommartrafik fokuserar på populära resmål.

Foto: Johnér

Resa | Sverige

Nattåg till Jämtland, snabbtåg till västkusten och en klassiker till Narvik.
SJ:s sommarnyheter fokuserar på fritidsresandet.

Nu närmar sig högsäsong för semesterresandet med tåg. SJ satsar stort på alla fritidsresenärer som kan glädja sig åt flera nya avgångar, snabbtåg och destinationer.

– Under sommaren dominerar fritidsresandet totalt och resorna går till lite andra destinationer än övriga året. Därför anpassar vi trafiken och gör särskilda satsningar under sommarmånaderna, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

Nattåg till Jämtland

En nyhet är att SJ kör nattåg mellan Stockholm och Jämtland alla nätter med start den 29 maj. Tåget har sittvagnar, liggvagnar och sovvagnar och nytt för i år är möjligheten att kunna boka en egen sovkupé även i 2 klass sovvagn, något som tidigare bara funnits för resenärer i 1 klass sovvagn. I Jämtland stannar tåget i Östersund, Krokom, Järpen, Undersåker, Åre och slutstation Duved.

Snabbtåg söderut

Mellan den 25 juni och 19 augusti kommer alla snabbtåg på sträckan Göteborg till Malmö att gå vidare till Köpenhamn. Det blir fem dagliga avgångar i varje riktning och alla tåg körs med X 2000. Tågen kommer även att göra uppehåll i sommarstaden Varberg. Restiden är två timmar och 53 minuter för de snabbaste tågen.

En sommarfavorit som kommer tillbaka är direkttåget från Stockholm till Bohuskusten. Tåget avgår dagligen från Stockholm klockan 09.43 och är efter uppehåll i bland annat Uddevalla, Munkedal, Dingle, Tanum och Skee i Strömstad klockan 15.30. Återresan går från Strömstad klockan 16.26 och ankommer till Stockholm klockan 22.10. Tåget körs med snabbtåget SJ 3000. Tågen körs mellan 25 juni till 19 augusti.

Fler tåg till Mora

Under sommaren kör SJ tre direkta Intercitytåg mellan Stockholm och Mora varje dag istället för två som övriga året. Tågen körs mellan 1 juli och 11 augusti.

Det klassiska tåget Karven kommer tillbaka i sommar. Det går från Narvik på kvällen med retur samma kväll eller morgonen efter från Kiruna. Tågen går mellan 2 juli och 23 september.

Historiskt fylletåg

Det finns en mycket speciell historia bakom Karven. På motbokstiden reste man från Kiruna till Narvik för att bunkra starkvaror. Då fanns tullregler om att man endast fick införa öppnade flaskor till Sverige, så det var precis vad som skedde. Och när flaskorna ändå var öppnade så passade man på. Det var alltså ett rent fylletåg där doften av kummin låg tät ombord. Kummin heter karven på norska och därav fick tåget sitt namn.

– När tåget nu kommer tillbaka blir det snarast som ett hälsotåg eftersom det underlättar för turister och lokalt boende att resa mellan vandringslederna i fjällvärlden, säger Niclas Härenstam.

Banarbete i Stockholm påverkar trafiken

  • Mellan den 25 juni och 19 augusti renoveras den så kallade Getingmidjan (sträckan Stockholm Central – Stockholms södra) i Stockholm. Det gör att tågen till och från Stockholm går från flera olika stationer.
  • Tåg söder- och västerut utom via Mälarbanan går från Stockholms södra eller Flemingsberg. Tåg norrut och västerut via Mälarbanan går från Stockholm Central.

- Under sommaren blir Stockholm mer likt Paris, London och andra större europeiska städer där tågen går från olika stationer i staden beroende på destination. Detta är ovant för oss så det gäller att kolla biljetten extra noga för där finns information om exakt vad som gäller för den aktuella resan, säger Niclas Härenstam.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Här hittar du alla våra reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE

Upplev Sommar-Sverige – 100 suveräna tips

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige

SJ

MER OM RESA

Åk nattåg till Jämtland i sommar

Här är SJ:s nya avgångar

Allemansrätten - så får du bete dig i naturen