Ljus från skyskrapa i London smälter bilar

Av: Karin Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Det intensiva ljuset från glasfönstren på den nya skyskrapan "Walkie Talkie" är starkt och så varmt att det bland annat smälter plastdetaljer på bilar.
Foto: LEON NEAL/AFP
Det intensiva ljuset från glasfönstren på den nya skyskrapan "Walkie Talkie" är starkt och så varmt att det bland annat smälter plastdetaljer på bilar.

Fönstren på Londons nya skyskrapa "Walkie Talkie Tower" skapar ljusreflexer som bländar förbipasserande och smälter parkerade bilar. Det rapporteras även om bränder.

Många oroar sig nu för hur farligt det starka ljuset egentligen är.

"Walkie Talkie Tower", eller 20 Fenchurch Street som den egentligen heter, har en konkav fasad som gör att ljuset reflekteras i fönstren och strålar ned på förbipasserade, skriver London Evening Standard. Speciellt starkt är ljuset tidigt på eftermiddagen.

David Banks, som jobbar i närheten, säger till tidningen att effekten påminner om ett förstoringsglas. Ljuset i strålen är mycket starkare och varmare än vanligt solljus.

Stekte ett ägg i värmen

-Det känns obekvämt att vistas i skenet, och det är förmodligen skadligt att vistas där för länge, fortsätter David Banks.

En man som hade parkerat sin Jaguar i närheten av byggnaden berättar för dagstidningen The Independent att både plastdetaljer och en sidospegel smälte i värmen. Det rapporteras också om en brand i en närliggande butik, och en reporter på City A.M. lyckades på fem minuter steka ett ägg i värmestrålen.

Byggnaden har efter händelsen fått smeknamnet "Walkie Scorchie" (scorch betyder brännskada/att bränna).

Men alla är inte lika negativt inställda:

-Det är otroligt varmt på just den där punkten. I vinter ska jag stå där och värma upp mig, säger Ania Gzik.

En talesperson för 20 Fenchurch Street säger att men är medveten om problemet och att man försöker komma på en lösning.

Skyskrapan, som är 160 meter hög med 37 våningar, beräknas vara klar 2014. De tre högsta våningarna ska bestå av en stor trädgård.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN