Lugna semestern blev rena vilda västern

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

Ölhävning i baren, vilda tävlingar i poolen och hög musik.

Fritidsresor hade utlovat en lugn vuxensemester men på hotellet i turkiska Alanya härjade ett ungdomsgäng.

– Vi hade betalat extra för att få bo på ett Blue Couples hotell och blev jättebesvikna, säger Annika Wilhelmsson som nu får stöd av Allmänna reklamationsnämnden.

Annika och hennes betalade 16 000 kronor och hade fixat både barn- och hundvakt inför resan.
Foto: PRIVAT
Annika och hennes betalade 16 000 kronor och hade fixat både barn- och hundvakt inför resan.

Annika Wilhelmsson från Skåne och hennes man har fyra barn som de brukar resa på charter med. Den här gången ville de åka själva för att få en avkopplande vecka i solen i augusti förra året.

– Vi ville ha en semester på tu man hand och ladda batterierna. En vecka bara gubben och jag. Vi ordnade barnvakt och lämnade hunden på pensionat. Då blev ju besvikelsen extra stor också när det blev såhär, säger hon.

Fick inte plats i poolen

Förväntningarna var höga inför resan till Alanya i Turkiet. De hade bokat ett rum på ett så kallat Blue Couples-hotell med Fridtidsresor och utlovades en semester med vuxen stil. På resebyråns hemsida står det att hotellen passar vänner och par som reser utan barn.

Semestern blev raka motsatsen till lugn. Varje dag invaderades den enda poolen och området runt omkring av ett 30-tal holländska ungdomar från resebyrån GoGo.

– De hoppade i poolen med kläderna på så att det stänkte på oss och vi blev plaskblöta. Hade lekar på en surfingbräda som omöjliggjorde att vi fick plats i poolen, berättar Annika Wilhelmsson.

I baren pågick ölhävningar och ungdomarna spelade hög musik med egna musikanläggningar.

Flera andra svenska par stördes också av det festglada gänget men det var bara Annika Wilhelmsson som klagade. Vid tre tillfällen under veckan pratade hon med den svenska reseledaren på plats.

– Jag gick ut hårt och klagade redan efter ett dygn och sa att vi ville byta hotell för att få lugn. Reseledaren sa att det inte fanns några Blue Couple-hotell i Alanya. "Detta är så nära man kan komma Blue Couple".

Har rätt till ersättning

Resan kostade totalt 16000 kronor och Annika Wilhelmsson krävde att få tillbaka hela beloppet. Fridtidsresor gick med på att ersätta paret med 2000 kronor, varav 1500 kronor bestod i ett presentkort. De beklagade också att hotellet inte motsvarade deras förväntningar.

Annika Wilhelmsson blev inte nöjd och ringde kommunens konsumentvägledare som i sin tur kontaktade Allmänna reklamationsnämnden.

– Det värsta är att det här har pågått hela säsongen. Tittar man i gästboken på hotellet är det upprepande klagomål på hotellets bullriga ljudnivå sida upp och sida ner. Därför är det ju en katastrof att det är likadant när vi kommer i augusti.

Arn tog upp ärendet och tog del av foton på de festande ungdomarna som Annika hade tagit under semesterveckan. Nämnden rekommenderar Fridtidsresor att betala 3000 kronor i kontanter till Annika Wilhelmsson, med avdrag för den tidigare ersättningen.

Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson är inte insatt i det specifika fallet men säger att de kommer att följa Arn:s rekommendation.

– Det är bra att ärenden avgörs i ARN för det skapar branschpraxis. Vi följer alltid deras rekommendationer, säger hon.

Publicerad: