Hetaste landet vid Röda havet

Sköna stränder, härligt varmt vatten - men här finns så mycket, mycket mer

Foto: BJÖRN LINDAHL
- Sharm el-Sheikh är så vackert. Vi tycker om havet, fiskarna och solen, säger de tre italienskorna Olga Matzoni, 25, Claudia Bezzi, 23, båda från Cervia, och Elisa Dessí, 21, från Ravenna.

Efter en tur ut i öknen med beduiner och kameler är jag på det klara med åtminstone en sak. Egypten är ett fantastiskt vinterresmål.

Många beduiner kör mer taxi än kamel.

När mörkret och kylan lägger sig som en molande, grådaskig huvudvärk över Sverige finns bara ett botemedel: att åka på solsemester. Men alternativen är få om man inte vill sitta på ett flygplan i 10-15 timmar.

Egentligen finns det bara tre solsäkra ställen på behörigt avstånd: klassikern Kanarieöarna, mustiga Marocko - och så exotiska Egypten. Och Nordafrikas östligaste land är ett resmål som mår bäst under vinterhalvåret - på sommaren är det alldeles för varmt.

På Egyptens Röda havs-kuster finns precis allt man kan önska under sol- och badsemestern - vita sandstränder och sammetslent, klart vatten.

Den enda invändningen är väl att de båda charterorterna Hurghadas och Sharm el-Sheikhs stränder är privata och indelade i större eller mindre områden. Den som vill bada på en annan strand än hotellets får betala inträde.

Men för den som är ute efter mer än sol och bad har Egypten minst två saker som varken Kanarieöarna eller Marocko kan erbjuda.

Det första är de fantastiska utflyktsmöjligheterna. Här finns pyramiderna, Luxor, sfinxer, Sinai-berget, den brinnande busken, Katarinaklostret" Man kan åka båt på Nilen eller rida kamel ut i öknen.

Och inga utflykter behöver ta mer än en dag.

Det andra är att Röda havet

Så vill du ha sol och bad och lite till - är ett jätteakvarium som anses vara ett av världens bästa dykvatten. Här finns galet många sorters fiskar och levande koraller i en mängd färger.

Vill man inte dyka går det nästan lika bra att snorkla.

Sikten är fenomenal och artrikedomen fantastisk.

Så vill du ha sol och bad och lite till - följ med på en resa till Egypten.

Nina Jakobson

ARTIKELN HANDLAR OM