Nytt höjdar-te som tål 10 000 meter

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:

Nu blir det ett nytt höjdarte ombord på alla British Airways-flighter.

Ett te som tål 10 000 meters höjd.

Där brukar annars 30 procent av smaken gå förlorad.

British Airways serverar 35 miljoner koppar te ombord varje år.

Jo, det är faktiskt sant. Den brittiska tetillverkaren Twinings har skapat ett nytt höjdarte i samarbete med British Airways.

Provades som vin

Och man gick grundligt till väga. En test­panel om 19 personer fick på drygt 10 000 meters höjd pröva bland annat den slut­liga vinnaren, en blandning av Assam-, kenyanskt och högt odlat Ceylonte, genom att tillämpa samma testning som vinavsmakare. Liten klunk, spotta ut!

Normalt sett går alltså 30 procent av smaken förlorad.

Smaklökarna påverkas

– Vattnet ombord på ett flygplan kokar vid 89 grader och det är inte optimalt när man gör te, säger Mark Wright på Twinings Tea Company.

– Det reducerade lufttrycket och luftfuktigheten påverkar smaklökarnas funktion.

Att British Airways tagit frågan på sådant allvar ska ses mot bakgrund av att bolaget varje år serverar 35 miljoner koppar te ombord.

…men kaffefilter orsakar de vanligaste olyckorna

Det finns förstås mycket obehagligt som kan hända på ett flygplan – men vanligast är faktiskt olyckor vid kaffebryggningen. FAA, den amerikanska luftsäkerhetsmyndigheten, ser så allvarligt på det hela, att man nu gått ut med en allmän varning till all flygpersonal, och uppmanar flygbolagen att hädanefter inkludera varningen i sina personalmanualer.

Flera olyckor de senaste tio åren har orsakats av att kaffefiltren som används ombord har exploderat, efter att de hamnat lite snett i bryggaren. Såväl passagerare som flygpersonal har drabbats, och flera fall av både första och andra gradens brännskador har rapporterats.

Publicerad: