”Djurplågeri på grekisk turistö”

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Resa

För Susanne Elmquist skulle det bli en härlig Greklands-semester på Santorini.

Men hon och hennes man avbröt den flera ­dagar i förväg och flög hem.

– Jag stod inte ut med hur de plågade åsnorna där. Det var alldeles ­fruktansvärt.

Det började redan de två första dagarna i Santorini.

Susanne och hennes man hade hyrt ett semesterhus i Oia på Santorini.

– Från vårt semesterhus såg vi tjugo-trettio gånger varje dag hur dessa djur misshandlades av ägarna. Åsnorna tvingas bära ­turister uppför flera hundra trappsteg. Från morgon till kväll. I stekhet sol. Utan vatten. Utan skugga. Ofta undernärda och samtidigt som de blir slagna, säger Susanne Elmquist.

Andra dagen på ­Santorini bevittnade hon hur en åsneförare ­sparkade hårt på benen på en åsna så att turisterna ­kunde komma förbi och nå restaurangerna.

– Då fick jag nog.

Finns ingen lokal lag

Susanne Elmquist kontaktade ­lokala myndigheter och även borgmästaren och ­Visit Greece- kontoret i Stockholm.

– Från de första har jag ­inte fått något svar och från Visit Greece bara ett ­väldigt kort svar.

Problemet är att det inte finns någon lokal lag som förbjuder djurplågeriet. Lokalbor som Susanne var i kontakt med berättade att åsnorna ofta står tjudrade med kättingar till träd ­under nätterna när de i ­stället borde få vila. Och att en del får stora sår som inte vill läka.

Men ser inte ­turisterna med egna ögon att ­åsnorna plågas, något som borde få dem att avstå ridturen uppför trapporna?

– Det är det som är så förvånansvärt. Hur kan man bara blunda. Bara för att man är på semester får man ju inte sluta bry sig. Jag såg väldigt många, och av alla nationaliteter, som utnyttjade detta.

Fortsätter kämpa

Susanne Elmquist tänker fortsätta engagera sig i ­frågan. I september hoppas gruppen The Donkey Sanctuary i protest mot behandlingen av åsnorna kunna lämna in en namn­insamling till borgmästaren.

Enligt henne har den insamlingen redan fått stor uppmärksamhet. Bland annat ska Santorinis borgmästare ha fått ta emot ett brev från EU:s högsta ledning, med uppmaning om att genomföra förbättringar för djuren.

Publisert: