Världens första ”miljökryssare”

avAnders Hedberg

1 av 5 | Foto: TUI CRUISES
Fartygets gudmor Helene Fischer stiger upp i en ballong för att dunka champagneflaskan mot Mein Schiff 3:s bog.

Det har kallats för det första miljövänliga kryssningsfartyget.

Här är egenskaperna som ska göra nya Mein Schiff 3 grönast på havet.

Mein Schiff 3 är det första nya fartyg som Tui Cruises i Tyskland låtit bygga. Uppdraget gick till STX-varvet i Finland, som också bland annat byggt Viking Lines gasdrivna färja Viking Grace.

I går döptes Mein Schiff 3 i Hamburg under festliga former med 1700 inbjudna gäster och tusentals åskådare på kajen. Fartygets gudmor, tyska sångerskan Helene Fischer, flög ballong upp till fartygets stäv för att dunka den obligatoriska champagneflaskan mot skrovet. På det följde konserter och fyrverkerier.

I dag begav sig Mein Schiff 3 med finländske kaptenen Kjell Holm ut på den första kryssningen med betalande gäster, nio dagar från Hamburg till Palma de Mallorca.

Fick svidande kritik

Tidigare i år riktade en grupp brittiska forskare svidande kritik mot kryssningsbranschen, som bland annat anklagades för att inte göra tillräckligt för miljon.

Kanske kan Mein Schiff 3 vara ett steg i rätt riktning. Fartyget har en rad egenskaper som ska göra det snällare mot miljön:

Ett avancerat system för efterbehandling av avgaser. Det ska reducerar utsläppen av svavel med upp till 99 procent och halvera utsläppen av partiklar. Fartyget ska med god marginal klara de nya hårda miljökrav som ställs på alla kryssningsfartyg från 2016.

Allt vatten som används ombord renas, enbart renat vatten släpps tillbaka i havet medan allt annat stannar kvar ombord.

Inredningen, exempelvis hytter, har i största möjliga utsträckning byggts med hållbara material. Det trä som använts kommer från FSC-certifierade skogar, som ska garantera att de sköts på ett bra sätt ur miljösynpunkt och att de som jobbar där har sjyssta arbetsvillkor.

Under sommaren kryssar Mein Schiff 3 i Medelhavet medan Gran Canaria blir hemmahamn till vintern.

Mein Schiff 4 är redan på gång. Även den byggs i Finland och har premiär våren 2015.

ARTIKELN HANDLAR OM