Norwegian kan börja flyga direkt till Hawaii

1 av 3 | Foto: AP
Världsberömda stranden Waikiki i Honolulu på Hawaii.

avSusanne Wixe

RESA

Den första direktflyglinjen mellan Honolulu, Hawaii och Europa kan snart bli verklighet.

Turistmyndigheterna på Hawaii säger sig ha inlett diskussioner med flygbolaget Norwegian.

Norwegians vd Björn Kjos.

Vid det styrelsemöte som Hawaiis turistmyndighet höll på torsdagen berättade vice vd David Uchiyama att han för en diskussion med Oslo flygplats om en möjlig direktlinje till Honolulu, rapporterar bland annat affärssajten Pacific Business News.

Det skulle i så fall bli det första direktflyget mellan Europa och Hawaii, och enligt Uchiyama är det flygbolag som är aktuellt Norwegian. Flighten, med rutt över Nordpolen, skulle då ta 13 timmar med ett av Norwegians Boeing 787 Dreamliner, med plats för 291 passagerare.

– Det är ingen hemlighet att vi tittar på nya långlinjer och vi är alltid intresserade av att föra diskussioner, säger Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

– Och Hawaii är en spännande destination, men det är många andra länder också.

Sydamerika och Asien

Tidigare i veckan fick Norwegians vd Bjørn Kjos frågan om vad bolagets nya Boeing-plan som levereras under nästa år ska användas till.

– Utbudet av direktflyg från Norden till Sydamerika och Afrika är idag begränsat, sa Kjos då till danska nyhetsbyrån Ritzau, utan att avslöja vilka städer som kan vara aktuella.

Däremot sa han att bolaget inom de kommande fem åren ska öppna flera nya långdistanslinjer, även till asiatiska storstäder, och att Norwegian tack vare snabbare och billigare flygplan kan ändra hela marknaden.

– När planen blir billigare i drift får passagerarna också billigare biljetter. Vi kommer att få se ett prisfall på 30 procent jämfört med dagens priser på långdistanslinjerna, säger Bjørn Kjos.