Upptäck spännande och solsäkra Gambia

Gambia: Soligt, vänligt – och väldigt spännande

Av: 

Jenny Alexandersson

Marlene Rindå Jikita kombinerar solsemester i Gambia med att hjälpa utsatta familjer.
Marlene Rindå Jikita kombinerar solsemester i Gambia med att hjälpa utsatta familjer.

Resa | Gambia

Soligt, vänligt – och väldigt spännande.
Att semestra i Gambia kan vara vara en livsomvälvande upplevelse framför allt om du lämnar hotellområdet.
Marlene Rindå Jikita har besökt landet sedan 1990-talet och kombinerar semestrarna med att hjälpa gambiska familjer.
– Det ger så otroligt mycket att lära känna familjer och kunna hjälpa dem som verkligen behöver det, säger Marlene.

Marlene Rindå Jikita, 49, minns fortfarande den fantastiska inflygningen över det afrikanska landskapet när hon landade i Gambia för första gången 1990. Marken under henne var först gul av Saharas heta sand. Sedan plötsligt grön med tarmar av grått. Gambia var fascinerande och färgstarkt från första stund.

– Jag minns att jag tänkte ”jag har kommit hem”, säger Marlene.

Den första två veckor långa semestern ledde till ett halvårs boende i Gambia. Marlene var 20 år gammal och fick ett jobb på ett timeshare-boende och ett hotell. Sedan dess har hon regelbundet återvänt till det gästvänliga landet.

Lämna hotellområdet

– Av någon anledning har folk en massa fördomar om Gambia, det mest kommer från dem som aldrig besökt landet. Man ska vara medveten om att det är ett u-land man besöker, men invånarna är oerhört glada över turismen och väldigt vänliga och gästfria.

Hon poängterar vikten av att våga lämna hotellområdet. Att uppleva Gambias kultur och lära känna människor är en stor del av upplevelsen. Själv har hon och maken Martin Jikita fått många vänner genom åren. Sönerna Tobias och Robert likaså. För några år sedan lärde Tobias känna en jämngammal pojke, Ismaila eller Smile som han kallas. Pojken berättade om sitt liv och sin familj.

– När vi reste hem kunde vi inte släppa Smile. Hans historia och levnadsvillkor gick rätt in i våra hjärtan. Pojkarna blev vänner på Facebook och när vi reste ner nästa gång besökte vi Smile i hans hemby. Vi hade med oss kläder, skolsaker och köpte ris i byn. Det gjorde stor skillnad för familjen.

Hjälper en familj

Marlene berättar att de fortsatt ha kontakt med Smiles familj och hälsar alltid på när de är i Gambia. De anlitar en och samma chaufför som hjälper dem att köpa ris och förnödenheter. De lämnar gåvorna till Smiles mamma som sedan fördelar dem till invånarna i byn. På så sätt hjälper de inte bara Smile utan även chauffören och hans familj, risförsäljaren och behövande i byn.

– Maten vi köper kostar runt 1500 kr och ger ett mål mat om dagen för tio personer i tre till fyra månader. Det är små summor för oss, men det gör stor skillnad för dem, säger Marlene.

Hennes främsta råd till den som ska resa till Gambia är att våga upptäcka det genuina Gambia. Att prata med lokalbefolkningen och göra utflykter utanför hotellområdet.

ANNONS

Hotell i Gambia: Här är resenärernas favoriter - boka bästa rummen nu

Extern länk från Booking.com

Läs mer

Marlene och Martin på strandremsan där de flesa hotellen ligger. Bästa tiden att resa till Gambia är från oktober till maj då det är torrt och varmt.

Att semestra i Gambia

 • Gambia som är lika stort som Skåne ligger i västra delen av Afrika. Landet har vuxit i popularitet bland svenska resenärer. Det byggs allt fler hotell vid strandremsan som är det stora turiststråket och restauranger och barer poppar upp här och där. Standarden går inte att jämföra med mer utvecklade turistländer. Det händer att det blir elavbrott, att hotellets wi-fi inte funkar felfritt och att vattnet i duschen kanske tappa värme ett tag. Men utvecklingen pågår hela tiden.
 • Bästa tiden att resa är från oktober till april då det är torrt och varmt. Det är solsäkert, varmt men med svalkande vindar från Atlanten.
 • Tidsskillnaden är en timme efter Sverige.
 • Man talar många olika språk varav fula, mandinka, jola, serahuli och wollof är de största. Men de flesta under 45 år talar engelska.
 • Valutan heter Dalasi. Man tar enklast med sig svenska pengar i kontanter och växlar på plats.
Solnedgång över kustremsan i Gambia.

Marlenes bästa tips

 • Det nya hotellet, Sunprime Tamala Beach, vid stranden i Kotu är jättefint. Jag var där och tittade för ett par veckor sedan. Det är barnfritt och rökfritt vilket jag gillar. De har hängmattor på stranden och många har egen pool.
 • Det poppar upp nya restauranger på stranden hela tiden och gamla stängs. På 90-talet fanns det bara ett fåtal. På stranden kunde man sätta sig på en plaststol och få ”fish of the day” vilket innebar att ”kocken” gick ut i vattnet och drog upp fisken och tillagade den direkt. Det kunde dröja två timmar att få maten, men färskaste än så blir det inte!
 • Besök huvudstaden Banjul. Det är en pittoresk liten stad som är rörig, mysig, kaotisk och härlig. Hyr en chaufför och be att han följer med om du ska shoppa. Annars är risken att du fastnar på vartenda ställe, alla vill att du ska handla av just dem.
 • Åk till Juffureh där Kunta Kinte föddes och togs till fånga. Besök även Kunta Kinte Island, som förr hette St James. Det var där som alla slavar fördes innan de skeppades till övriga världen. Det är en intressant utflykt och man lär sig mycket om landet och dess viktiga historia.
 • Besök Lamin Lodge som står på pålar i floden. Utsikten är fantastisk. Ät på restaurangen som serverar traditionell gambisk mat och bo över en natt. Det är ett perfekt ställe om man firar något speciellt!
 • Du kan läsa mer om Marlenes resor till Gambia på hennes blogg.

Här hittar du alla våra härliga reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Gambia

Semester

MER OM RESA

Tipsen: därför ska du besöka Afrikas minsta land

Liseberg och Läckö slott väntar

Bästa tipsen för semester i Värmland

Fantastiska stränder och vandringsleder i Skåne

Sveriges längsta och kanske vackraste sandstränder

Full fart på semester i Gästrikland

Lyxiga hotell och ståtliga slott

Norrbotten fantastiska natur och landskap

Skattjakt och härliga stränder i Närke

Västerbotten kan bli en riktig fullpott i sommar

Kolmårdens djurpark eller stilla tur på Göta kanal?

Upplev Småland – här är allt du kan göra i sommar

Höga kustens vackra vyer

Solens, strändernas och vindarnas ö: Öland

Magiska vandringsleder och härliga sandstränder

Så hittar du Upplands sommarpärlor

Allt du behöver för resan till Dalsland

Här är resmålen som trendar i vinter

Split – mysig stad och vacker badort i Kroatien

Äventyr i Hälsingland för hela familjen

Semestra med rabatt – så kommer du billigt undan på sommaren

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

160 tips till fantastiska Gran Canaria

Sexbarnsfamiljen fick motorstopp i djungeln