Tilde: ’En stad som man måste besöka’

Tv-profilen om: Kärleken till Rio Smultronstället på Mallorca Elefantmötet i Namibia

Hon har precis köpt lägenhet på Mallorca och rankar en upplevelse i Namibia som den absolut bästa.

Men en plats ligger extra varmt om hjärtat hos Tilde de Paula Eby – Rio de Janeiro.

– Det är en stad som man måste besöka minst en gång i livet, säger programledaren till Aftonbladet Resa.

Aftonbladet Resa

Efter åratal av regelbundna resor till Mallroca slog hon till och köpte en lägenhet några kilometer utanför öns huvudstad Palma.

Nu har familjen en fast punkt på ön som Tilde de Paula Eby närmast dyrkar:

– Jag varit där varje år sedan 1999. Första gången skulle jag göra ett reportage för ”När & Fjärran” och blev alldeles förälskad. Jag hyrde ett hus och bodde där i ett halvår för ett tag sedan. Nu har vi äntligen köpt en lägenhet där hela familjen får plats, halva grejen är en enorm takterrass. Där kommer jag busa med ungarna, ligga under ett parasoll och läsa och ha härliga middagar med vännerna, säger hon.

Mallorca är på allas läppar just nu, vad lockade dig dit?

– Det jag upptäckte 1999 var skönheten. Den är en fantastiskt vacker ö med havet, bergen och grottorna. Visst finns det platser som är exploaterade som jag absolut inte rekommenderar, men det finns massor som är underbart. Mallorca är också lite som Gotland, man kan ta sig runt hela ön på en dag och se massor.

Närkontakt med flock elefanter

En resa som fastnat i Tilde de Paula Ebys minne är besöket Namibia under tidigt 2000-tal.

– Det var enorma kontraster med mycket koloniala influenser. Apartheidsystemet var avskaffat men det fanns så många rester kvar, det var väldigt frustrerande att se, säger hon.

Samtidigt bjöd landet på en närmast osannolik naturupplevelse:

– Jag sitter vid ett vattenhål i savannen och njuter av solnedgången. Plötsligt ser jag hur en stor flock elefanter rör sig åt vårt håll. Det går inte att beskriva hur kanske 50 elefanter, stora som små, leker och dricker vid vattenhålet. En väldigt mäktig upplevelse!

”Rio är som New York”

I augusti vänds världens blickar mot Rio de Janeiro, där sommar-OS arrangeras. Staden är en av Tilde de Paula Ebys absoluta favoritplatser:

– Rio är som New York, det är en stad alla hört talas om men som måste upplevas, en stad som är så mycket häftigare än man kan föreställa sig. Människorna är fantastiska, jag känner mig alltid väldigt välkommen där.

Vad får man inte missa i Rio, enligt dig?

– Det finns förstås några absoluta måsten, som Sockertoppen och Jesus-statyn. Copacabana är ju jättehäftigt, sedan skulle jag gärna rekommendera Barra da Tijuca. Det är ett område lite längre bort i Rio med stränder, där är vågorna lite högre och perfekta för surfing.

När Tilde de Paula Eby, som en tid bott i Rio, besökte staden tillsammans med sin man häromåret väntade en rejäl överraskning:

– Han hade aldrig varit där så jag bokade en helikoptertur. Vi flög över staden och avslutade med att landa på Sockertoppen där champagnen väntade. Han tycke förstås det var jättehäftigt, och för mig som gammal Rio-bo blev det ett sätt att uppleva staden på nytt. Det kan jag verkligen rekommendera!

Tilde de Paula Eby om:

Bästa hotellet:
– Ett litet vandrarhem vid stranden på ön Ilha Grande i Brasilien. Ganska spartanskt, men oerhört mysigt. Man käkade nyfångad fisk på stranden och allt kändes som man var med i en filmisk dröm.

Värsta hotellupplevelsen:
– Det var för flera år sedan i centrala Paris. Rummet var fruktansvärt snuskugt och ostädat. När jag lyfte på täcket i sängen såg jag blodfläckar. Då tog jag resväskan, vände på klacken och sökte mig till ett annat hotell.

Bästa restaurangen:
– De finns ju i Stockholm! Un Pocopå  är en oerhört duktig italienare som förfinat den klassiska italienska maten.
 

Bästa stranden:
– Gaibu i östra Brasilien, när jag var i tonåren var det magiskt. Jag var där som vuxen och då hade allt blivit mer ”turistigt”, men det är fortfarande en fantastisk plats.

Vart går din nästa resa:
– Jag tror att det blir till lägenheten i Palma, jag jobbar i stort sett varje dag fram till juli men sedan ska jag ha en rejäl semester och koppla bort allt.

Publisert:

LÄS VIDARE