Så ska kronprinsessan firas på Victoriadagen

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Hela kungafamiljen brukar vara på plats under Victoriadagen.
Hela kungafamiljen brukar vara på plats under Victoriadagen.

Kronprinsessan Victoria

I 40 år har firandet av kronprinsessan Victoria ägt rum på idrottsplatsen i Borgholm. I år är inget undantag, och med under firandet är artister som Peter Jöback och Jessica Andersson.

År 1977 föddes Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvias första barn, Victoria. Tre år senare blev hon Sveriges kronprinsessa, då en grundlagsändring gjorde det möjligt för en kvinna att bli tronföljare. Sedan 1979 firas kronprinsessan med pompa och ståt på idrottsplatsen i Borgholm på Öland, då Solliden slott är kungafamiljens sommarresidens. Dagen är dessutom en flaggdag. Såhär kommer årets firande att se ut.

Flera artister

Under kronprinsessans födelsedagsfirande är det årligen flera artister som uppträder. Under dessa sitter kungafamiljen i publiken, och för den som inte kan ta sig till Öland sänds uppträdandena även på TV i flera länder samt i SVT.
I år ska flera kända artister medverka, bland annat musikalartisten Peter Jöback. Melodifestivalen verkar vara årets tema då artister som Jessica Andersson, John Lundvik och Emmi Christensson alla medverkat både i Melodifestivalen och ska uppträda under årets Victoriadag. Även Alexander Rybak, som vann Eurovision song contest 2009, ska medverka under Victoriadagen. Sist men inte minst ska Nova Miller uppträda, och årets programledare är Kalle Moraeus.

Victoriastipendiatet

Under dagen delas Victoriastipendiet ut, ett stipendium för framgångsrika svenska sportprestationer. Årets stipendiat är längdskidåkerskan Stina Nilsson, som under OS i Pyeongchang 2018 tog sitt första OS-guld.

Årets program

Förutom firandet under själva Victoriadagen 14 juli sker även en golftävling vid namn Victoriagolfen 13 juli och ett motionslopp vid namn Victorialoppet 15 juli. Firandet av Victoriadagen drar igång klockan 16 då entrén öppnar. Kungafamiljen anländer dock inte förrän 18.30, så besökarna får räkna med att få lite träsmak i baken. När kungafamiljen anlänt är det dags för artisterna att uppträda och för stipendiaten att få sitt Victoriastipendium. Sedan är allt över omkring klockan 20.15.

Svenskarna litar på Victoria

När kronprinsessan ska firas är det många som vill vara med. Kanske beror det på det höga förtroende som svenskarna har för kronprinsessan? Enligt en SOM-undersökning från 2012 var kronprinsessan den offentliga person som åtnjöt störst förtroende hos det svenska folket. I år har kronprinsessan även fått utmärkelsen Årets Ölänning, för sitt engagemang för det öländska landskapet och människorna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Öland – 51 favoriter från norr till söder

ÄMNEN I ARTIKELN

Kronprinsessan Victoria

Svenska kungahuset

Öland

Victoriastipendiet

Solliden

Peter Jöback

Alexander Rybak

MER OM RESA

Solens, strändernas och vindarnas ö: Öland

Här vill vi hyra sommarhus i Sverige

Hyr stuga på Öland – här är alla pärlorna

Öland – 51 favoriter från norr till söder

Upplev USA:s nationaldag den 4 juli

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Här är SJ:s alla nyheter för sommaren

Furuvik vs. Parken Zoo – vilken nöjespark är bäst?

Här är 36 mysiga sommarkaféer i Sverige

Londons underbara musikalhöst

Så fyndar du resor på Black Friday

Magiska vandringsleder och härliga sandstränder

Här hittar du smultronställen i Dalarna

Semestra med rabatt – så kommer du billigt undan på sommaren

Guide till 12 svenska skidbackar

Sveriges 100 bästa sommarcaféer

Guide: Vandringsexpertens 23 råd till nybörjaren

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

Rundresa i Skåne – 22 ställen du inte får missa

Här handlar du billigast i norra Tyskland

Höga kusten: rena drömmen att göra med bil

160 tips till fantastiska Gran Canaria

Så maxar du Skåneresan med bil

Sveriges 15 världsarv - allt du behöver veta