5 måsten i New York

Publicerad:
Uppdaterad:

Sevärdheterna du inte får missa

Grön oas i The Big Apple.
Grön oas i The Big Apple.

Har du aldrig varit i New York?

Grattis! Första gången är alltid den bästa i staden som är minst lika häftig i verkligheten som på film.

Här är 5 måsten om du är på väg till världens huvudstad.

Foto: Foto: AP
Bygge med utsikt.

1 Empire state building

Det är något visst att stå på observa-

toriedäcket till den 449 meter höga skyskrapan vid Femte avenyn. Här uppifrån har man utsikt över precis hela Manhattan och klara dagar kan man se både Brooklyn och New Jersey. Köerna till hissarna ringlar oftast långa, men det är det värt. Och alla som sett ”Sömnlös i Seattle” vet ju att vad som helst kan hända här ...

2 Central park

En promenad i den stora, fyrkantiga parken på övre delen av Manhattan är ett måste. Om inte annat så för chansen att få peka ut kända inspelningsplatser i det otal filmer och tv-serier som utspelat sig i parken, ”Almost famous”, ”Vanilla sky”, ”Höst i New York, ”Kramer mot Kramer” ”Vänner” och ”Sex and the city” – för att nämna några.

3 Times square

Antagligen ett av världens mest filmade och fotograferade torg. När man står bland neonljus och gula taxibilar känns det som världens medelpunkt, men det finns betydligt trevligare platser på Manhattan. Ett snabbt besök räcker, annars kan man börja känna sig som Travis Bickle, Robert de Niros rollfigur i filmen ”Taxi Driver”.

4 Bloomingdales

Berömd kasse.

Ett av New Yorks mest kända varuhus (59:e gatan). Här stöter man på såväl vanligt folk som kändisar. I juletid är skyltningen i sig en turistattraktion. Världsberömt för sina bruna pappkassar. Shoppa som Carrie Bradshaw i ”Sex and the city” och gå sedan runt hörnet till Femte avenyn för ”Frukost på Tiffanys”.

5 Broadway

Manhattans längsta gata, 22 kilometer. Ta en promenad från Chinatown till Soho, förbi kända hus som The Flatiron Building och teatrarna vid Times Square. Tv-fantaster rekommenderas fiket Dean and Deluca på 560 Broadway, där Felicity jobbade i tv-serien med samma namn.

Ladda hem resguider till USA!

New York, Las Vegas, Los Angeles – som Plus-medlem behöver du inte välja.

Ladda hem alla våra resguider om du vill. Det finns över 100 olika titlar till resmål jorden runt.

Cecilia Lundblad

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN