Fem måsten på Dominikanska

RESA

Det är främst de sagolika stränderna som gör detta karibiska örike till ett semesterparadis.

Men glöm inte resten av landet. Här är fem ”måsten” för den som ska till Dominikanska republiken.

SANTO DOMINGO

Vill man lära känna Dominikanska republiken går det inte att hoppa över huvudstaden. Santo Domingo är Amerikas äldsta stad. Flanera i de koloniala kvarteren med gator som Calle Las Damas och Calle La Ataranzana. Studera katedralen Catedral Santa Maria la Encarnación. Men framför allt, upplev folklivet. Här känner man att man befinner sig i Latinamerika.

CRIOLLOMIDDAG

Kontrastfyllda färger, exotiska smaker och främmande dofter. Dominikanska republikens criollo-mat är en blandning mellan afrikanskt, karibiskt och spanskt. Att resa är att uppleva nya saker med munnen. Leta efter små lokala ställen dit dominikanerna går. Och avsluta med en liten kopp svart café criollo och ett glas vällagrad rom, det är ju semester??…

KARIBISKA NATTEN

Solnedgången är som en fuktig rullgardin som plötsligt dras ner och så kommer nattens ljud med grodor och cikador. Samtidigt börjar musiken. Från alla håll vibrerar medryckande merengue, galen reggaetón eller lugnare bachatú. Det är i de enkla små barerna man möter dominikanerna. Med var sin iskall flaska Presidente-öl. Ivrigt överläggande om livets väsentligheter.

JARABACOA

Den lilla bergsstaden Jarabacoa är centrum för landets ekoturism med flera naturparker. Här kan den aktive naturälskaren vandra i djungel eller berg, åka nerför floder eller göra expeditioner med häst. I närheten ligger landets högsta bergstopp Pico Duarte som är 3?175 meter hög. Den bestegs första gången av en svensk, botanisten och äventyraren ­Erik Ekman. Det var Ekman som kartlade landets flora och han hedras därför med en staty i Santo Domingo och utställning i stadens botaniska trädgård.

PARADISSTRÄNDERNA

Den som inte gillar stränder ska välja ett annat resmål. I Dominikanska republiken finns allt det som så många frusna nordbor bär i sina hjärtan. Här finns den flödande solen, fuktig värme, kristallklart vatten och långa öde stränder. Många av ödestränderna är så unika representanter för miljötypen karibisk strand att de är skyddade av Unesco. Med hyrbil kan man enkelt ta sig dit. De mest vilda och ödsliga är de på Samanáhalvön. Där finns bland annat Playa Rincón, utsedd till världens vackraste strand av en internationell jury.

ARTIKELN HANDLAR OM