Bästa väg från Thailand till Vietnam?

RESA

Vi tänkte åka till Chiang Mai i norra Thailand för att därifrån ta oss vidare till Laos och sedan Hanoi, Vietnam. Hur gör vi det på bästa sätt?

Cecilia Lundblad, journalist på Resa, svarar:

Jag gjorde en liknande resa för några år sedan, och köpte då en resa i Chiang Mai som innefattade buss till gränsen, övernattning, transport in i Laos samt två dagars båtresa längs Mekongfloden i Laos. Då hamnade jag i Luang Prabang, en väldigt mysig liten stad väl värd ett par extra dagars besök.

När jag sedan skulle lämna Laos och åka vidare till Vietnam flög jag från huvudstaden Vientiane till Hanoi. Det var inte speciellt dyrt, men om ni reser med en tajt budget finns det billigare bussresor samma sträcka. Bussen tar dock närmare 24 timmar - och vägarna är inte alltid de bästa. När jag var i Laos blev jag avrådd från att ta bussen, och väl i Vietnam träffade jag andra backpackers som beskrev bussresan över gränsen som en riktig mardröm där folk försökte smuggla knark och utrotningshotade ormar över gränsen genom att gömma dem i andras ryggsäckar. Så, om ni tar bussen - håll koll på ert bagage och packa rejält med mat och vatten för resan!

Läs mer om Cecilia Lundblads äventyr: