Flyg från London till Dubai – på en halvtimme

Tesla-grundaren Elon Musks nya galna idé

Publicerad:
Uppdaterad:

Elon Musk

Flyg från London till Dubai på 29 minuter.
Rymdfärjan, Big Fuckin Rocket, säkerställer resan.
Det är inget skämt – det är Elon Musks senaste idé.
Mannen bakom Tesla upphör inte att förvåna.

På internationella rymdmässan, International Astronautical Congress i Adelaide, Australien, stal Elon Musk, mannen bakom Tesla och SpaceX, ånyo uppmärksamheten.

Se filmen

Tidigare har Elon Musks uttalade mål varit att skicka människor till Mars inom en snar framtid – år 2024. Men nu ska hans raketer också användas för att människor, på mindre än en timme, ska kunna resa var som helst på jorden.

Så här går det till: Passagerarna anländer med färja ut till den plattform som fungerar som avfyrningsramp i havet eller vattnet.

Man äntrar rymdfärjan, skjuts upp i luften och lämnar raskt jordens atmosfär. Utan luft- och vindmotstånd når rymdfärjan – döpt till BFR (Big Fuckin Rocket) – sin maxhastighet, 27 000 km/tim. Sträckan New York –Shanghai tar till exempel 39 minuter. Eller London till Dubai på en knapp halvtimme.

Som en ekonomibiljett

Elon Musk skriver på Instagram; ”Flyg på mindre än 30 minuter till de flesta platserna på jorden eller var som helst under 60. Kostnad per person bör vara ungefär som fullpris i ekonomiklass på ett flygplan.”

Att döma av klippet är det inte bärraketerna Falcon 9 eller Falcon Heavy som ska användas, utan BFR-raketen som Elon Musks rymdbolag, Space X, ska börja bygga inom ett år.

Mars om fem år

På den internationella astronautkongressen i Adelaide utvecklade Elon Musk, i ett 45 minuter långt tal, också sina planer på att sätta människor på Mars. Musk berättade om sin plan att genomföra två obemannade färder till Mars om fem år, 2022.

Big Fucking Rocket-raketer ska användas för att leverera utrustning till planeten. Två år senare, 2024, ska de första bemannade resorna till Mars genomföras. När de rekordsnabba resorna kan bli verklighet framgår inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA