8 ovanliga upplevelser du inte vill missa i London

Spännande museum, udda barer och aktiviteter

Av: 

Jenny Alexandersson

Roliga saker att göra i London i jul.
Roliga saker att göra i London i jul.

Weekendresor

London har klätt sig i julskrud och hela staden är full av sprakande juleljus, granar, tomtar och snögubbar.
Vi svenskar älskar att uppleva julstämningen och shoppingen i London i december – här är upplevelserna du absolut inte får missa!

Den 6 november tändes julbelysningen på den kända shoppinggatan Oxford Street i London.

Belysningen består av 1 778 runda snöklot med drygt 750 000 led-lampor. Hela shoppingstråket sprakade och sken under invigningen och tusentals londonbor och turister hade samlats för att tjuvstarta julen.

Fram till mitten av november följer fler kända gator efter, som till exempel Carnaby Street, Covent Garden och Regent Street.

Många svenskar reser till London för att köpa julklappar och njuta av julstämningen i staden. Men det finns mycket mer att upptäcka än förstklassig shopping och de vanliga turistattraktionerna som The London eye och Buckingham Palace. Att ta en kanalbåt genom staden på kvällen är en härlig upplevelse med alla tindrande ljus. Eller varför inte njuta av en klassisk afternoon tea på ett hotell där du slipper att vänta länge på att få ett bord? Kolla in tipsen här nedan och kombinera din julshopping med lite spännande upplevelser.

Little Venice i snöfall.

1. Ta en kanalbåt genom Maida Vale

Maida Vale är en lugn och grön stadsdel i nordvästra London. Hoppa på en av kanalbåtarna vid vattnet och glid sakta genom ett julpyntat London. Little Venice är en bra utgångspunkt. Du passerar London Zoo och Regent’s Park innan du når Camden Lock. Njut av utsikten, ljusen och lugnet.

Upplev filmens historia på The Cinema Museum.

2. Sköna filmupplevelser

Om du är en filmfantast så är The Cinema Museum ett måste. Här har man främst fokus på film innan den blev digital, med en stor samling bilder, filmaffischer och bioanställdas uniformer från den gamla goda tiden. Ta en guidad tur genom årtiondena och upplev filmstjärnelivet på riktigt.

Njut av Afternoon tea på The Cranley Hotel.

3. Afternoon tea på The Cranley

Om du är sugen på afternoon tea och vill undvika köer och lång väntetid på The Ritz och Savoy bör du välja ett lite mindre ställe. Cranley Hotel i Kensington serverar lyxigt te med klassiska tillbehör och är minst lika härligt som de stora hotellen. Njut av gurksmörgåsar, sylt, scones och bakverk utan att trängas.

Njut av jazz på Ronnie Scott’s Jazz Club.

4. Njut av jazz i Soho

Ronnie Scott’s Jazz Club som slog upp portarna första gången 1959 är en av de äldsta jazzklubbarna i världen. Där har många stora stjärnor uppträtt och det brukar vara mycket folk i den större lokalen. Ta istället trappan upp till Ronnie’s Bar där många blivande stora jazzartister uppträder på livescenen, där brukar det vara en skön stämning.

Frossa i brott och mystik på Sherlock Holmes museum.

5. Frossa i brott och mystik

Sir Arthur Conan Doyles historier om Sherlock Holmes har fascinerat människor i åratal. I böckerna och filmerna bor privatdetektiven och hans medhjälpare Dr Watson på 221b Baker Street och där ligger även Sherlock Holmes museum. Vandra genom detektivens alla rum och ta en selfie med detektiven som står utanför porten.

Shoppa i Harry Potter-miljö på Leadenhall Market.

6. Shoppa i Harry Potter-miljö

Leadenhall Market som ligger i Londons finanskvarter har varit filmkuliss i Harry Potter-filmerna. Det var bland annat här som Harry Potter och hans Hogwartsvänner köpte skolböcker och trollstavar. Det är verkligen en magisk plats för shopping. Leandenhall är en av de äldsta marknadsplatserna i London och du kan hitta nästan allt här. Passa på att köpa fina julklappar!

Njut av härliga dofter och smaker i Twinings Tea shop.

7. Historisk te-butik

Twinings Tea-shop har legat på 216 Strand i trehundra år och är fortfarande lika populär som när den öppnade i början av 1700-talet. Då hette den Tom’s Coffee House efter ägaren Tom Twining, och var en populär samlingspunkt för stadens aristokrati. Men det var inte kaffe som londonborna drack utan de högklassiska teerna som Thomas Twining importerade från Kina och Indien. 1837 blev Twinings hovlverantörer och i dag är det en härlig upplevelse att botanisera bland teerna i butiken.

Lek viskleken i St. Paul’s Cathedral.

8. Viskleken i St. Paul’s Cathedral

St Paul’s Cathedral är inspirerad av St Peterskyrkan i Rom, men har något speciellt som Vatikanens byggnad inte har – en fascinerande akustik som gör att man kan höra den svagaste viskning. I det så kallade Whispering Gallery kan man höra en annan persons svaga viskande klart och tydligt på drygt 41 meters håll. Kliv uppför 259 fotsteg för att ta dig till galleriet som är dekorerat med en kompassros.

Publisert:

LÄS VIDARE

Fotboll i London: unik reseguide till 23 lag

ÄMNEN I ARTIKELN

Weekendresor

Resa | London

Arthur Conan Doyle

London

England

Resa | England

MER OM RESA

13 roliga saker att göra med barn i London

London – vilken är stadsdelen för dig?

Hit vill vi åka på höstlovet

Fira påsken i en storstad i år

Flygsängen gör resan med barnen till en dröm

Skidsäsongen är här – liftarna öppnar

Här är eldrivna hotellrummen – som kör sig själva

Svenskarna avvaktar med att boka resor

Storstäderna som är billigast att semestra i

New York – nio upplevelser du inte får missa i höst

Här är världens bästa skidorter

Lyxa på spa i vinter

Sverige har världens bästa temahotell

Här är 2019 års nya flyglinjer

Skottland vill införa turistskatt

Weekend i Edinburgh i Outlanders fotspår

Första bilderna på nya ishotellet

Så hittar du prisvärda nyårsresor

Kabinpersonalens bästa tips för att resa med barn

Du kan bli av med linsvätska på flygplatsen

Höstens bästa resor – välj mellan budget och lyx

Helsingfors – perfekt för en weekendresa

Strejkhot på flera flygplatser i Europa

Spa i Baltikum – billigt, nära och lyxigt