New York – nio upplevelser du inte får missa i höst

Bästa upplevelserna för ditt Big Apple-besök

Av: 

Amanda Skagerström Lindau

Hänga på Broadway eller besöka frihetsgudinnan på Staten Island?
Hänga på Broadway eller besöka frihetsgudinnan på Staten Island?

Weekendresor

Promenera i Central park, åk skridskor mitt i stan eller se på när zombies tar över gatorna.
I staden som aldrig sover är möjligheterna oändliga – och ibland svåra att välja mellan.
Vi har valt ut nio upplevelser du inte får missa i New York i höst.

1. Promenera

New York på hösten är en upplevelse i sig. Att gå en promenad i Central park och se löven skifta i rött och gult mot en kuliss av skyskrapor eller att traska över klassiska Brooklyn Bridge är dessutom gratis.

2. Färjan till Staten Island

Något som inte heller kostar pengar är att hoppa färjan som avgår från South Ferry i närheten av Battery park på Manhattan över till Staten Island. Den 22 minuter långa båtturen ger en oslagbar utsikt över frihetsgudinnan och New Yorks skyline från vattnet. Väl framme på ön kan du passa på att njuta av lugnet som kontrasterar Manhattanmullret.

3. Skridskor på Rockefeller

Mitt på Manhattan i Rockefeller center på fifth avenue finns en skridskobana som är vackert upplyst i mörkret. Att åka skridskor mitt i staden är inte bara en populär vinteraktivitet, New York-borna trängs lika gärna i rinken på hösten. För 25 dollar kan du hyra skridskor och ge dig ut på isen.

4. Se en nationalsport live

Att se Yankees spela på Yankeestadion i stadsdelen Bronx eller att se the Knicks dribbla på Madison Square garden är måsten om du är intresserad av baseball eller basket. Är du inte en sportfantast rekommenderas ett besök ändå – det blir nämligen inte mer amerikanskt än såhär.

Köp en hot dog eller jordnötter och en öl i kiosken, slå dig ned på ditt säte – och var beredd på att fånga en boll som kommer flygande om du väljer att kolla på nationalsporten baseball.

5. New York Marathon

Ett evenemang som är svårt att missa om man befinner sig i New York den 4 november är stadens årliga maraton. Även om du kanske inte vill delta i loppet är det en upplevelse i sig att se alla svettiga löpare fylla stadens gator.

6. Gå på museum

Det ikoniska Metropolitan Museum of Art, också kallat The Met, är beläget på fifht avenue och är ett måste under ditt New York-besök. I museets samlingar finns tre miljoner objekt, så försök att gå direkt till den avdelning du helst vill se.

På Ellis Island vid mynningen av Hudsonfloden finns ett museum som berättar om de 20 miljoner immigranter som kom till USA med båt i början av 1900-talet. Hit kan du ta en båttur från södra Manhattan.

Inne på Whitney Museum of American i det trendiga området Meatpacking district hänger modern konst i alla dess former och färger. Bara betongbyggnaden präglad av brutalism i sig är ett konstverk. Museet är döpt efter dess grundare Gertrude Vanderbilt Whitney som öppnade muséet för att ställa ut nyskapande konst som inte kunde visas någon annanstans.

7. Besök Broadway

Passa på att se några av de mest populära musikaluppsättningarna där musikal inte bara är ett intresse utan en livsstil. I höst visas klassiker som Lejonkungen, Fantomen på operan och den moderna klassikern Book of Mormon.

Om du tycker att Broadway känns för mainstream kan du alltid ta dig Off-Brodway eller till och med Off-Off-Brodway för att uppleva mer experimentell teater i mindre, mer avskalade lokaler.

8. Shoppa

Vad vore ett besök i New York utan ett besök på något av världens mest kända varuhus? Oavsett om du väljer lyxvarianten Saks på fifth avenue eller shoppinghimmelriket Bloomingdales på Lexington Avenue kommer du garanterat hitta vad du söker – och alldeles säkert mer än så.

Om du gillar vintage eller är beredd på att leta lite för att hitta det perfekta plagget finns massvis av second hand-butiker i New York. I området Park slope i Brooklyn är det inte svårt att hitta en unik väska eller tröja. Till exempel second hand-butiken Cog & Pearl på 5th avenue har flera vackra begagnade saker till salu.

9. Halloweenparad

Om du ska resa till USA i slutet av oktober eller början av november kommer det inte gå att undgå deras halloweenfirande. Skyltfönster, gathörn och caféer kommer att prydas av pumpor och skelett och du kommer kunna beställa allt ifrån kaffe till kakor med smak av den säsongsenliga kryddblandningen ”pumpkin spice”.

Varför inte passa på att delta i den stora paraden Village Halloween Parade som anordnas för 45:e gången den 31 oktober. Fler än 50 000 människor utklädda till zombies, spöken och sina favoritskräckfigurer marscherar längst 6th avenue och om andan faller på är det är bara att hoppa in i skräcktåget. Det finns bara ett villkor – att du är utklädd.

Ta en promenad i Central park och se löven skifta i rött och gult mot en kuliss av skyskrapor - det är gratis.
Publisert:

LÄS VIDARE

Reseguide till Helsingfors: 59 pärlor att upptäcka

ÄMNEN I ARTIKELN

Weekendresor

Resa | New York

New York

USA

Semester

Resa | USA

MER OM RESA

New Yorks nyheter – och gömda pärlor

Fira påsken i en storstad i år

Spring, sola, semestra – bästa löparresorna

Svenska museet öppnar i New York

Här är resmålen som trendar i vinter

Sju spännande resmål med underturism

Budget och lyx i Paris - här är bästa tipsen

Svenskarna avvaktar med att boka resor

Storstäderna som är billigast att semestra i

Höstens bästa resor – välj mellan budget och lyx

Hit vill vi åka på höstlovet

Helsingfors – perfekt för en weekendresa

Här är eldrivna hotellrummen – som kör sig själva

Så hittar du prisvärda nyårsresor

Vinterns populäraste resmål - hit vill svenskarna åka

Europas mest prisvärda weekend

Därför vill fler tillbringa natten i häktet

Förälska dig i fantastiska Florens

Här är Sveriges mest romantiska hotell

Semester på hemmaplan – en svemester

Weekend i Edinburgh i Outlanders fotspår

Julmys i London - 8 annorlunda upplevelser

24 spännande städer för höstens weekendresor

Flygsängen gör resan med barnen till en dröm