Stockholm - New York: 500 000 kr

RESA

Experten förutspår prischock på flygresor i framtiden

Foto: AP
oljan ÄR boven Om tio år kommer det att kosta en halv miljon att flyga över Atlanten, tror journalisten Gunnar Lindstedt. (Bilden är ett montage)

Res nu - snart blir det för dyrt.

Bränslepriserna har mer än dubblerats de senaste åren och fortsätter att stiga.

- Det kan kosta en halv miljon att flyga över Atlanten om fem-tio år, säger Gunnar Lindstedt, reporter på Veckans Affärer.

Bilden av framtidens flyg målar han upp i sin bok "Olja". Siffran bygger på att det blir brist på olja inom de närmsta tio åren på grund av att produktionen från de gamla oljefälten minskar utan att man hittar tillräckligt många nya.

-Idag konsumerar världen 30 miljarder fat olja om året, men bara fem av dessa kommer från nya fyndigheter. Hittar man inte nya fyndigheter minskar produktionen och då stiger priset, säger Gunnar Lindstedt.

Kommer ikapp

De flesta flygbolagen försöker skydda sig mot prisstegringar genom att säkra priserna ett eller två år framåt. Men förr eller senare kommer oljepriset ikapp.

- Och den dagen kommer billighetsflyget att drabbas. Jag tror att vi kommer att se en återgång till att åka båt. Flyget kommer att användas till viktiga saker, säger Gunnar Lindstedt.

Sedan år 2000 har bränslepriserna mer än dubblerats.

Men flyget gör vad de kan för att klara sig. Ett modernt plan drar betydligt mindre bränsle än ett äldre. Och det finns utrymme för ytterligare teknikutveckling.

- Jag kan tänka mig att bränsleförbrukningen går ned med 25 procent till år 2020. Går priserna upp kommer man också att sätta sätena tätare och öka bränsleeffektiviteten, säger Lennart Bergbom, marknadsanalytiker på Luftfartsverket flygmarknad.

Helt nya Boeing 787 är gjord av kompositmaterial som är lättare än det traditionella aluminiumet och därigenom bränslesnålare.

Alternativbränslen till flyget är svårare än till bilar och bussar eftersom planen är beroende av bra förhållande mellan vikt och volym - och energi.

Måste certifieras

Men det går att framställa jetbränsle ur annat än olja.

- Sydafrika gjorde jetbränsle av kol under embargot mot apartheid. Det fungerade bra. Och kol finns det gott om, säger Kalle Keldusild, sakkunnig inom transporter och miljö på Luftfartsstyrelsen.

Man har också gjort försök att framställa jetbränsle ur biomassa. Men idag finns inget sådant kommersiellt tillgängligt. Bland annat måste det certifieras så att det uppfyller alla krav för flygplansmotorerna.

- Det är också en kostnadsfråga, det blir dyrt om man gör det idag. Med större skala på anläggningarna är det klart att det blir billigare, säger Kalle Keldusild.

- Sedan är det inte lätt att få in alternativa bränslen i dagens system. Inte så länge oljebolagen går bra.

Så här mycket bränsle drar ett långdistansplan

Kör bil – till New York

Trött på den åtta timmar långa flygresan till New York?

I framtiden kanske du kan ta bilen.

Resealternativ.

En grupp ryska och amerikanska politiker och entreprenörer planerar nu att koppla ihop Ryssland och Alaska med en tunnel under Berings sund.

Den skulle bli 11 mil lång, ta 20 år att bygga och kosta motsvarande 455 miljarder kronor.

Bilresan mellan Stockholm och New York skulle ta ett par veckor och gå genom områden med synnerligen extremt klimat. Men i gengäld slipper man turbulensen.

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM