Kiev väntar på att upptäckas

Tiotusentals fotbollsfans invaderade i somras Kiev, en av Europas mest okända storstäder. Men nu när EM är slut, väntar en nystädad stad på att upptäckas av ännu fler. Resa-guiden till Kiev ger dig alla tipsen till stadens måsten. Du hittar länkar för nedladdning av reseguiden i botten av artikeln.

I Ukrainas huvudstad Kiev, vid floden Dnjepr, lever över fem miljoner människor. Kommer man hit med en negativt färgad bild över hur det ska vara i det forna Sovjet får man snabbt revidera uppfattning.

Stora delar av staden den består av vacker och välbevarad arkitektur från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. De bästa av Sovjetårens byggen är också attraktiva - allt från de stora hus som kantar paradgatan Khreschaty till den gigantiska Centralstationen och metrostationerna. Lägg därtill en utsökt samling långt äldre och mycket vackra ortodoxa kyrkor målade i starka färger med guldglittrande lökkupoler.

Dessutom är Kievs matutbud numera utmärkt, kanske lockar ukrainskt, sushi, indiskt eller italienskt? Det mesta finns, inklusive snabba, mycket billiga hamburgare. Och när mörkret lägger sig väntar ett intensivt klubbliv.

Journalisten Johan Öberg har utforskat Kiev och ger tips till allt från var du hittar svalka i sommarhettan till katastrofturismen i Tjernobyl, bara några timmar bort.

Något av innehållet i guiden:

  Resa hit & ta sig runt

  Boende: budget, mellanklass och lyx

  Sevärdheter

  Att dricka

  Maträtter

  Ukrainska restauranger

  Andra matställen

  Nöjesliv

  Shopping

  Köpa med hem

  För barn

  Museum

  Kyrkor och kloster

  Varningar

  Utflykter
 

Reseguiden till Kiev består av 20 A5-sidor och publicerades i maj 2012.

Plus-prenumeranter laddar alltid ner guiden utan kostnad.

ÄMNEN I ARTIKELN