Tvingades stå på flyget - stolsgrannen för tjock

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Flyg

– Jag kunde inte spänna fast mitt säkerhetsbälte

Denna överviktiga passagerare skapade stor debatt i USA för ett par år sedan. Nu har debatten blossat upp igen.
Foto: Privat
Denna överviktiga passagerare skapade stor debatt i USA för ett par år sedan. Nu har debatten blossat upp igen.

En man tvingades stå upp under en sju timmar lång flygresa, mellan Alaska och Philadelphia.

Orsak: En 182 kilo tung man tog upp halva hans säte.

– Jag kunde inte spänna fast mitt säkerhetsbälte varken när vi lyfte eller landade och jag var tvungen att stå upp i mittgången den största delen av resan, säger mannen till den amerikanska konsumentrådgivningsbloggen elliott.org, som har tagit åt sig hans ärende.

Glädjen blev kortvarig

Det var den 29 juli som mannen klev på US Airways-planet i Alaska. Till hans glädje var sätet bredvid honom det enda på planet som var tomt. Men glädjen blev kortvarig.

I sista sekunden kom en minst sagt överviktig man och slog sig ner bredvid honom.

– Hans storlek krävde att båda armstöden fälldes upp och han tog upp halva mitt säte.

Den halva som blev över var inte tillräcklig och mannen själv tvingades stå.

Kunde inte göra något

Han tog genast kontakt med flygvärdinnorna, som vänligt förklarade att de inte kunde göra något åt saken. Planet var fullt och de kunde inte låta honom sitta i deras "jump seats" (de uppfällbara stolarna som flygvärdinnorna sitter i vid start och landning, red anm.)

– Men de erkände att det hade varit ett misstag att låta den här passageraren gå på planet utan att han hade bokat två flygstolar, säger mannen till elliott.org.

Hans egen resa blev en stående mardröm. Flygresan mellan Anchorage i Alaska och Philadelphia är en av USA:s längsta inrikesflygningar utan mellanlandning.

Ville ha pengarna tillbaka

När han äntligen kom hem skrev han ett mejl till US Airways, där han förklarade vad som hänt och krävde att få tillbaka de 800 dollar som han betalat för resan.

Flygbolaget svarade så småningom, beklagade det inträffade och erbjöd honom en värdecheck – på 200 dollar. Den missnöjde mannen kontaktade konsumentrådgivaren, som nu har fått svar från flygbolaget: "We have made our best offer".

Liz Landau, talesperson för US Airways, säger till msnbc att det var mannens eget val att stå upp.

– Medpassageraren hade samma rätt att sitta som han hade. Om man vill vara säker på att få en ledig plats bredvid sig får man köpa två biljetter, eller en biljett i första klass, säger hon.

Blåst liv i debatten igen

Den här händelsen har blåst liv i debatten kring överviktiga flygresenärer igen.

Redan 2005 införde Air France kravet på en andra biljett till 75 procent av priset på den första om en passagerare behövde två säten.

Två år senare tvingades dock bolaget att betala böter på cirka 55 000 kronor till en kund som fick sitt magmått mätt vid incheckningen och sedan beordrades att köpa två biljetter.

Förra året blev det stora rubriker i amerikansk press när filmregissören Kevin Smith beordrades kliva av ett Southwest Airlines-plan, med förklaringen "Du är för fet".

Betala för två flygstolar eller ej?

Några månader senare kastades en kvinna av ett plan av samma bolag, då en kraftigt överviktig flicka behövde hennes plats.

Och Ryanair funderar fortfarande på om en "överviktsskatt" ska införas.

RESA:s läsare har tyckt till i frågan om kraftigt överviktiga bör betala för en extra stol på planet. I skrivandets stund har 91 201 personer röstat och 74,8 procent av dem svarar ja.

Vad tycker du?

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN