Lös hund stoppade flygtrafik

Av: 

Emma Kirkhoff

Foto: LÄSARBILD

Resa

En lösspringande hund ute på landningsbanorna försenar flygtrafiken på Arlanda.

Fotbollslandslaget sitter fast på flygplatsen eftersom planen fått köa till startbanorna.

– Det blir vissa omställningsförseningar när man ska ta sig till en annan bana, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Det var strax efter klockan nio på måndagsmorgonen som en hund tog sig ut på start- och landningsbanorna på Arlanda flygplats.

– Hunden slet sig och vi fick ställa om till enbanedrift. Vi kan bara använda en av start- och landningsbanorna och det orsakar förseningar i trafiken, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia.

Svenska fotbollslandslaget som är på väg till VM-kvalmatchen mot Kazakstan sitter fast på Arlanda.

”Lös hund springer runt startbanorna på Arlanda. Alla plan försenade. Också vårt. Annorlunda”, twittrade presschefen Niklas Bodell på förmiddagen.

”Klart det blir förseningar”

Tidigare under morgonen hade man problem med dimma som gjorde att det blev förseningar och när hunden rymde blev trafiken än mer lidande. Men enligt Klas Nilsson är det inte så många resenärer som drabbas.

– Morgontrafiken är mer eller mindre avklarad och det är inte jättemycket trafik nu. Men det är klart att det blir vissa omställningsförseningar när man ska ta sig till en annan bana, säger Klas Nilsson som också berättar att planen står i kö för att få lyfta från flygplatsen.

Kö uppe i luften

Anders Darbom stod och jobbade i Nynäshamn när han såg något lite underligt på himlen.

– Jag tittade upp, tänkte att det såg underligt ut när planet körde i en 180-gradersböj. Sedan kom ett till plan som följde samma rutt, och sedan ytterligare ett, säger han.

Enligt Klas Nilsson på Swedavia stod planen i kö för att få landa på Arlanda.

– I samband med att man byter banor tvingas planet göra nya inflygningar, det är därför som man ser den här typen av vändningar i luften, säger han.

Hunden återfunnen

Strax före klockan elva meddelade Swedavia att hunden var återfunnen och att alla start- och landningsbanor åter var i drift.

– Hunden var vid bana ett. De ute på fältet kunde fånga in den på ett bra sätt tillsammans med ägaren. De är återförenade och alla är glada och de får nu fortsätta sin resa, säger Klas Nilsson som däremot inte vet var någonstans som hunden var på väg.

Trots att alla banor är i drift fortsätter trafiken att vara försenad.

– Framåt lunch borde vi kunna fixa ordning på tidtabellen igen, säger Klas Nilsson.

Rymde från bur

Enligt uppgifter till Aftonbladet rymde hunden från ett flygplan.

– Den rymde från en bur som hade gått sönder. De säger från cockpit att man inte vet var hunden är, säger Tina som satt på ett plan som skulle ha lyft mot Umeå strax före klockan nio.

På Swedavia säger man att det är oklart hur rymlingen lyckades komma ut till start- och landningsbanorna.

– Exakt hur det har gått till eller var det inträffade får jag återkomma till när jag fått bekräftade uppgifter, säger Klas Nilsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert: