Evelina reser runt i världen – utan att flyga

Publicerad:
Uppdaterad:

Resor

Bloggaren Evelina Utterdahl, 26, älskar att resa och sedan några tillbaka gör hon det på heltid.
Klimatångesten tog dock över mer och mer. Därför tog hon till slut ett drastiskt beslut: att sluta flyga.
– Jag vill göra så lite miljöpåverkan som möjligt, säger Evelina som fortsätter sina resor på buss, tåg och båt.

Efter en sommar med extrem torka och flera skogsbränder känner en del oro för klimatet. En som redan i januari bestämde sig för att förändra hela sin livsstil i en mer miljövänlig riktning var resefantasten och bloggaren Evelina Utterdahl, 26, från Mölndal.

– Jag kom över tröskeln, jag kan inte längre rättfärdiga att jag flyger, säger Evelina.

Under flera år har Evelina rest runt i världen. Hon fotar sina resor och delar med sig av allt som hände på sin blogg och sociala medier, skriver SVT Väst.

– Det var ju det jag älskade och det var det som gav mig lycka. Jag brukade rättfärdiga det med att jag var vegan, säger Evelina till Aftonbladet och fortsätter:

– Men sedan insåg jag att det spelar ju ingen roll, jag är ju ändå inte bättre än medeln.

1 av 4 | Foto: Evelina Utterdahl / earthwanderess
Evelina var bland annat i provinsen Mazandaran under hennes resa i Iran.

Till Iran med buss och båt

Tidigare har hon – som många andra – flugit till platser långt bort. Nu är det dock buss, båt och tåg som gäller. Bland annat har hon hunnit göra en riktig långresa till Iran.

– Jag har ändrat hela mitt sätt att resa. Jag stannade på massa ställen på vägen, det tog nästan en månad att ta mig dit.

Evelina påpekar dock att det hade kunnat gå snabbare och bli billigare.

– Jag kollade upp att det gick att ta sig från Sverige till Iran med endast tre bussar. Då hade det kostat ungefär 2 000 kronor.

Världsresenärens nya liv

Kambodja, Tanzania, Barbados, Nya Zeeland, Honduras, Skottland och Brasilien – det är en del av de länder som Evelina besökt under sina resor. Hon har hunnit besöka mer än 70 länder utspridda över nästan alla kontinenter i hela världen.

Evelina i brasilianska Rio de Janeiro.
Foto: Evelina Utterdahl / earthwanderess
Evelina i brasilianska Rio de Janeiro.

I nuläget är hon hemma på en mellanlandning i Mölndal, men om några dagar bär det av till Tjeckien. Men hur resan dit ska gå till vet hon inte ännu.

– Jag brukar boka tåg och sådant samma dag.

Vill inspirera andra

Nu hoppas hon inspirera andra att fundera över sina resor.

– Nummer ett är att skippa onödiga resor tycker jag. Till exempel är det många som hittar billiga biljetter och bara åker på en weekend i tre dagar. Det blir väldigt mycket utsläpp för väldigt lite tid. Mitt tips är att titta på vad som finns nära. Det finns mycket att se i Sverige.

Evelina fortsätter:

– Ett annat tips är bara att prova. Man behöver inte börja med att göra något jättestort. Till exempel Berlin, Köpenhamn och Amsterdam är det lätt att ta sig till utan flyg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA