Så blir sviterna på Icehotel i Jukkasjärvi 2018–19

“Icewoman” av Linda Vagnelind.
“Icewoman” av Linda Vagnelind.

Sveriges kyligaste hotellupplevelse är snart tillbaka.

När Icehotel i Jukkasjärvi i december slår upp portarna för säsongen väntar en rad nya sviter gästerna.

Eller vad sägs om att bo i en godisbutik full av sötsaker, eller ett i enorm akvarium – av is?

14 december invigs Icehotel i Jukkasjärvi för den 29:e gången i ordningen. En lång rad nya designförslag väntar gästerna, utöver ovan nämnda bland annat sviten ”Ice Woman” – med en iskvinna som älskar kalla bad.

Naturen inspirerar

Flera av konstnärerna har hämtat inspiration från naturen. I ”Spruce Wood” kan du slå dig ned vid en campingplats i skogen med en brasa av is, och ”The Living Ocean Suite” liknar en undervattensvärld med koraller, snäckor och fiskar.

– Sviten är inspirerad av klimatförändringarna och överfisket som påverkar våra hav. Dessutom tyckte jag det var en spännande tanke att använda fruset vatten från en älv i norra Sverige för att skapa en ocean av is och snö – med snäckor, fiskar och koraller, säger konstnären Jonathan Paul Green i ett pressmeddelande.

Ett annat rum, ”Haven”, beskrivs som en ”magisk portal av is som vaktas av fågeln Fenix”, dit bara människor med rena hjärtan får tillträde.

”Känns drömskt”

– Vi inspireras av mötet mellan människor och vill skapa en upplevelse som bjuder in till nyfikenhet, kreativitet och samarbete. Det känns drömskt att få arbeta med is som tillåter vår kärlek till ljus, till glans, till reflektion att få vandra obehindrat från tanke till skapelse, säger konstnären Jonas Johansson.

Årets bidrag kommer från bland annat Sverige, USA, Indien, Kanada, Mexiko och Nya Zeeland.

Publisert:

LÄS VIDARE