Smarta knepet: så bokar du billigaste resan

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Du kan tjäna mycket pengar på att boka din resa på rätt dag.
Resebloggaren och flygvärdinnan Lina Sjölund Gröndahl ger sina bästa tips.

Vi har nog alla gjort misstaget att boka en resa alldeles för tätt inpå avresa – och fått betala dyrt för biljetten eller inte fått det hotell vi helst vill ha. Att vara ute i tid är ett gott råd, men visste du att en viss veckodag är bättre än andra att boka resa på?

– På lördag kväll är det väldigt få som är inne på sajterna och köper resor, så det är en bra dag att boka på, säger Lina Sjölund Gröndahl.

Priserna på resesajterna ändras ofta från dag till dag beroende på efterfrågan. Det har visat sig att det i många fall är billigast att boka en flygbiljett två månader innan avresa, men det kan variera beroende på vart du ska åka och

Billigast på söndagar

En studie gjord av resebyrån Expedia och Airlines Reporting Corporation visar att flygbiljetter är billigast på söndagar, speciellt om du bokar 21 dagar i förväg. Undvik fredagar då många företag bokar biljetter – det skapar en tillfällig prisuppgång.

Boka din flygbiljett en lördag kväll för att få bästa pris.
Foto: Johnér
Boka din flygbiljett en lördag kväll för att få bästa pris.

LÄS VIDARE

Statistik visar att de flesta åker iväg på en weekendresa en torsdag och kommer hem på söndagen. Eller så åker de på en fredag och kommer hem på måndagen. Linas bästa tips är att boka helt andra dagar om man har möjlighet.

Res på rätt dag

– Det är inte många som känner till att man få ett mycket lägre pris om man kan tänka sig att resa lördag till måndag eller lördag till tisdag. Kan man till och med resa söndag till tisdag så är det oftast mycket lägre pris.

Lina gjorde en egen prisjämförelse när hon letade efter en resa till sig och en väninna över ett veckoslut i maj.

– Det skilde nästan halva priset om vi åker söndag till tisdag istället för torsdag till söndag, säger Lina.

Publicerad: