Chocken: Kan tvingas betala för handbagaget

Av: 

Jonas Blomquist

Resa | Flyg

Så mycket kan flygbolagen tjäna på nya planerna – resenärerna rasar: ”Den kanske mest restriktiva policy jag någonsin sett”

Snart kan du få betala för ditt handbagage.

Amerikanska flygbolaget United Airlines planerar att ta ut en extraavgift – för förvara din väska.

Beslutet väntas öka intäkterna en miljard dollar de närmaste tre åren.

Tycker du att flygbolagen tar ut mycket i extra avgifter? Snart kan du få betala för något så självklart som ditt handbagage. Det är United Airlines, det tredje största flygbolaget i USA med 139 miljoner kunder varje år, som planerar att införa avgiften 2017. Om du inte har ett bagage som får plats under stolen framför dig får du hosta upp extra pengar.

Dessutom tilldelas du automatiskt en plats dagen du ska flyga, vilket betyder att passagerare som köpt biljett tillsammans inte är garanterade att sitta bredvid varandra.

Barnfamiljer drabbas hårdast

Beslutet väntas generera rejäla intäkter för flygbolaget, en miljard dollar de närmaste tre åren. Kunderna jublar dock inte över den avgiften, skriver tidningen The Telegraph. De rapporterar också att de som kommer att drabbas hårdast är barnfamiljer, som ofta reser med mycket bagage.

– Det är den kanske mest restriktiva policy jag någonsin sett, säger Chuck Schumer, ledamot i USA:s senat enligt The Telegraph.

Drar in 6 miljarder dollar

United är det flygbolag i världen som drar in mest pengar på extraavgifter, totalt sex miljarder dollar per år. Men de är inte ensamma om att ta betalt för handbagage. Det ungerska lågprisbolaget Wizz tillåter bara mindre väskor, 25cm x 32cm x 42cm. Bär du med dig något större får du betala runt 150 kronor.

Det finns dock betydligt konstigare avgifter världen över.

Maiquetia International Airport i Caracas, Venezuela, införde 2014 en ”andningsskatt” (100 kronor per person) för att finansiera sitt nyinstallerade luftreningssystem. För passagerare som reser med Samoa Air blir det dyrare ju tyngre man är – kunder som väger mer än 130 kilo tvingas resa i XL-klass.

Publisert:

LÄS VIDARE

Flygexpertens guide: flygbolagen som verkligen är sämst

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg