Landet med bäst service på krogen

”Uppskattas av gästerna” Sverige långt efter

Italien och Frankrike har bäst service på restaurangerna – medan blågult hamnar i botten.

Här är siffrorna som avslöjar länderna.

– Jag är inte förvånad att Italien toppar, vi uppfann ju charmen, säger krögaren och svensk-italienaren Paolo Roberto till Aftonbladet Resa.

Det är resesajten Expedia som frågat 14 000 resenärer i 14 länder om mat- och restaurangupplevelser på resorna.

Resultatet visar att Italien och Frankrike anses ge bäst restaurangservice.

– Det är ju de stora restaurangnationerna där köket verkligen värderas högt. Passionen och engagemanget man lägger ner på sina krogar uppskattas av gästerna, säger Paolo Roberto.

Maten styr resmålet

Att italienarna verkligen älskar mat avspeglas också i valet av resmål. Nästan sex av tio italienare låter maten bestämma destination.

Paolo Roberto igen:

– Haha är det så? Jag kan verkligen känna igen mig, jag minns när min pappa reste runt mycket förr om åren. Var han till exempel i Turkiet kunde han prata länge om han fått en bit dåligt kött, men ingenting om vilka sevärdheter han besökt.

Däremot anses italienare, tillsammans med belgare, vara snålast på att dricksa.

– Folk är ju jävligt engagerade i maten i Italien och det kan vara ett sätt att visa vad man tycker. Det kan också ha att göra med ekonomin i landet, den har ju inte varit den bästa på senare år.

Sverige näst sämst

Här hemma i Sverige är vi däremot usla på att ta hand om restauranggästerna.

Enligt undersökningen tycker endast två procent av de tillfrågade att vi har bäst service – vilket är näst sämst.

– Vi har ett väldigt bra finkök och på de restaurangerna är servicen på toppnivå. På vanliga restauranger är det tyvärr ofta inte alls lika bra. I Italien är nästan alltid familjeägt och det lyser igenom. Om sonen är oförskämd mot en gäst så kommer hans öron att hänga när mamma får tag på honom, det är ju deras levebröd, säger Roberto.

Se hela undersökningen nedan.

Publisert:

LÄS VIDARE