Feta flygvärdinnor får tillbaka jobbet

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Resa | Flyg

Sparkades av Air India – som nu har personalbrist

Det indiska flygbolaget Air India har brist på kabinpersonal.
Det indiska flygbolaget Air India har brist på kabinpersonal.

Först fick de sparken för att de var för feta för att flyga.

Nu får de sparkade flygvärdinnorna på Air India en andra chans.

Orsak: personalbrist.

Det väckte stort rabalder för drygt ett år sedan när det indiska flygbolaget valde att sparka ett tiotal flygvärdinnor.

– Nu har åtminstone tre av dem antytt att de är villiga att komma tillbaka, säger en talesman för flygbolaget enligt Adelaide Now.

Men det sker på villkor. De flygvärdinnor som vill ha jobbet tillbaka måste uppfylla bolagets måttstock, det vill säga att de gått ned i vikt.

Får ingen lön

Flygvärdinnorna har också erbjudits experthjälp för att komma till rätta med viktproblemen.

De sparkade flygvärdinnorna drog utan framgång fallet inför domstol sedan en läkarpanel förklarat att de var olämpliga att tjänstgöra ombord på flygplan.

Men en andra chans har nu alltså dykt upp i samband med personalbrist inom flygbolaget i kombination med hög sjukfrånvaro och problem på en ny flygterminal i New Delhi.

Det kan dock handla om en kortvarig seger för flygvärdinnorna i fråga. Enligt tidningen Hindustan Times är Air India just nu så finansiellt tyngt att bolaget inte kan betala ut några löner med början i april 2011, om inte den indiska staten går in med ett stödpaket.

Fick efterföljare

Air India är inte det enda flygbolaget som infört viktbegränsningar för kabinpersonalen. I augusti gjorde Turkish Airlines samma sak efter uppmaningen: ”Gå ned i vikt inom sex månader - annars får ni sparken”.

28 anställda, 13 kvinnor och 15 män, drabbades. En av de drabbade var ordföranden i en av de flyganställdas fackföreningar. Izzet Levi fick enligt tidningen Haber Türk ett ultimatum att gå ned minst tio kilo från de 106 kilo vågen pekade på.

”Vikt och längd är viktiga faktorer hos alla flygbolag. Dessa kriterier är viktiga både vad gäller utseende och möjlighet att röra sig”, hette det då i ett pressmeddelande från Turkish Airlines.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg